Inge Reijrink knipt het lint door bij de officiële start van het Maaltijdproject in Oost Gelre. Foto: Theo Huijskes

Inge Reijrink knipt het lint door bij de officiële start van het Maaltijdproject in Oost Gelre. Foto: Theo Huijskes

Presentatie Maaltijdproject in Oost Gelre

Maatschappij

GROENLO - Afgelopen maandagmiddag is er onder de vlag van Vincentius Groenlo het officiële startsein gegeven voor een maaltijdproject ten behoeve van inwoners in de gemeente Oost Gelre, die te maken hebben met een financiële noodsituatie. Doel is het verzamelen en vervolgens gratis of heel goedkoop aanbieden van maaltijdproducten aan de daarvoor in aanmerking komende doelgroep. Het totale project wordt uitgevoerd door een vrijwilligersgroep met medewerking van Vincentius en de Stadskamer in Groenlo.

Door Theo Huijskes

Delen van eten met de medemens
Het eigenlijke initiatief voor deze actie komt van Teuta Neziri, die in de huidige tijd van armoede en sociale uitsluiting graag het bij haar overgebleven eten wil delen met de medemens die het nodig heeft. Ze besloot hiertoe nadat ze een nieuwsbericht onder ogen kreeg over een kind dat op school was flauwgevallen van de honger. Vervolgens was het Inge Reijrink, nu coördinator van het project, die haar benaderde voor een mogelijke samenwerking. Laatstgenoemde was in coronatijd ook de initiator van de actie ‘Altijd Eten in Groenlo!’, opgestart om mensen voor maaltijden aan elkaar te koppelen. Inge, die afgelopen maandag ook de eer kreeg toebedeeld om het lint door te knippen, hoopt dat veel inwoners van Oost Gelre bij het maaltijdproject zullen aanhaken.

“Concreet gezegd gaat het daarbij om het volgende. Wij hebben in Groenlo binnen en buiten het Vincentius-gebouw een buurtkas geplaatst. Kasten waarin men voedingsmiddelen kan plaatsen voor de daarvoor in aanmerking komende medemens, maar er ook producten uit kunnen worden gehaald door degenen die deze producten nodig hebben. Daarnaast staat er niet alleen buiten bij de poort van het Vincentiushuis aan de Ruurloseweg in Groenlo een buurtkast, maar ook binnen in het gebouw zelf staat een kast, waarin inwoners van Oost Gelre producten voor de bereiding van maaltijden kunnen plaatsen. De toegangsdeur van het Vincentiushuis zelf is open op dinsdag van 9 tot 12 uur, op donderdag van 10 tot 16 uur, op vrijdag van 9 tot 16 uur en op zaterdag van 10 tot 14 uur. 

Als motto geldt ‘Altijd eten in Groenlo!’
Daarnaast gaat de vrijwilligersgroep ervoor zorgen dat er bereide, gezonde maaltijden vanuit een diepvries kunnen worden aangeboden. De uitgifte daarvan zal wekelijks gaan plaatsvinden op de dinsdag van 19.00 tot 19.30 uur, te beginnen op 28 maart aanstaande. Ook particulieren worden hierbij benaderd om wekelijks een maaltijd te leveren voor de medemens. Daarnaast is het Proeflokaal De Kroon, die de maaltijden gaat bereiden voor de diepvries, en is het de Groenlose Vincentiusvereniging die de maaltijden zal financieren. Daarbij wordt bekeken of en zo ja in hoeverre het mogelijk is dat de afnemers zelf een klein bedrag bijbetalen, onder het motto: ‘Voor iedereen in Oost Gelre een maaltijd!’ Om de totale actie een succes te laten worden en daarbij zoveel mogelijk mensen te kunnen bereiken, zullen er in geheel Oost Gelre flyers worden verspreid en zal er een uitgebreid PR-plan worden opgesteld. Op deze manier wil men bij de beoogde doelgroep onder de aandacht komen en hoopt men zoveel mogelijk sponsoren te verwerven voor maaltijden, boodschappen enzovoort.

Belangstellenden kunnen terecht op de nieuwe facebookpagina, genaamd ‘Vincentius Groenlo’, waarop alle ins en outs over de voedselvoorzieningen staan. Voor meer informatie mail naar: voeding@vincentiusvereniging.nl.

De goed gevulde buurtkast.
Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant