Foto: Annekée Cuppers
Foto: Annekée Cuppers

Muzikaal einde aan 70 jaar papier inzamelen in Zieuwent

Maatschappij

ZIEUWENT - Na zeventig jaar komt er een einde aan de papierinzameling door Harmonie Zieuwent-Mariënvelde. Dat kon in Zieuwent natuurlijk niet ongemerkt voorbij gaan en daarom werden de vaste vrijwilligers afgelopen zaterdag tijdens hun laatste ophaalronde verrast met een gezamenlijk ontbijt met alle leden van vereniging en een muzikale uitgeleide bij de allerlaatste keer papier inzamelen. 

Door Annekée Cuppers

Gemengde gevoelens bij laatste ronde papier inzamelen
De vaste ploeg papierophalers was totaal verrast toen ze bij De Timp feestelijk werden onthaald met een smakelijk ontbijt en een mooie speech door voorzitter Heidi Rouwhorst. Zij memoreerde in haar toespraak aan hoe de vereniging in 1953 aan de Boersweg begon met het ophalen van papier, ijzer, metalen en zelfs lompen. In de afgelopen jaren werd er zo’n 10 miljoen kilo aan papier en ruim 3 miljoen kilo aan ijzer en metalen ingezameld. De meeste kilo’s daarvan gingen door de handen van Bennie ‘Boers’ Wopereis die daarvoor bij zijn 40 jarig ‘dienstverband’ een koninklijke onderscheiding in ontvangst mocht nemen.

Een kinder-
fietsje bij het
oud ijzer
werd met
veel liefde
weer
opgeknapt


De laatste 11 jaar had de vereniging enkel nog een vergunning voor het ophalen van papier bij ondernemers aangezien in 2012 de blauwe papiercontainer bij particulieren zijn intrede deed. Ook verhuisde de inzamelplek naar de Reindersweg bij het terrein van de Wopa en kwam er videobewaking. Dat was nodig omdat er soms ongewenste zaken werden gedropt zoals dozen vol piepschuim, een dakkoffer en zelfs al eens een kunstkerstboom. Ook werden er zaken gered, zoals een oud kinderfietsje dat met veel liefde weer werd opgeknapt.

Ereronde
Na het ontbijt volgt onder muzikale begeleiding de laatste ophaalronde langs de ondernemersadressen waarbij de muzikanten, geheel in de stijl van de ophalers, hun kostuum deze keer verruild hebben voor de veiligheidshesjes van Bennie. In een vrolijk versierde wagen met in het kielzog hun familieleden trekken de vrijwilligers - zij het met gemengde gevoelens -  door de Dorpsstraat voor de allerlaatste ronde. Een mooi eerbetoon aan zeven decennia papier ophalen in Zieuwent.

De vereniging gaat nog wel verder met de inzameling van oud ijzer en metalen aan de Reindersweg.

Foto: Annekée Cuppers
Foto: Annekée Cuppers
Foto: Annekée Cuppers
Foto: Annekée Cuppers
Foto: Annekée Cuppers
Foto: Annekée Cuppers
Foto: Annekée Cuppers
Foto: Annekée Cuppers

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna