De gedumpte vaten in het buitengebied van Vragender. Foto: gemeente Oost Gelre
De gedumpte vaten in het buitengebied van Vragender. Foto: gemeente Oost Gelre

Vermoedelijk drugsafval gevonden in buitengebied Vragender

Maatschappij

VRAGENDER - In de nacht van 19 op 20 maart 2023 zijn op de Maneschijnweg in Vragender twee IBC Containers gedumpt met vloeistof dat vermoedelijk afkomstig is van een drugslab. Er hing een zoete, chemische geur rondom de vaten, dat ruikt naar anijs. Waarschijnlijk zijn dit vaten met drugsafval van de productie van synthetische drugs (o.a. XTC en Amfetamine). De vaten lekten niet, er is geen sprake van bodemverontreiniging en de vaten zijn zo snel mogelijk verwijderd. Van de inhoud worden diverse monsters genomen om aan te tonen om welke stoffen het gaat. 

De vaten zijn zo zwaar dat ze vermoedelijk zijn vervoerd in een vrachtwagen of bestelwagen, zo laat de gemeente Oost Gelre weten. In de wagen worden de vaten voorzien van een spanband. Het uiteinde van de spanband wordt dan aan een boom bevestigd. Daarna rijdt de wagen weg en valt het vat eruit. De politie vraagt eventuele getuigen zich te melden. Mogelijk hebben passanten iets gezien of zijn er beelden van een dashcam die meer informatie kunnen verschaffen. Dat kan door te bellen met 0900-8844. Andere informatie die kan helpen in het onderzoek naar deze dumping is ook welkom. 

Drugsafval is een groot en hardnekkig probleem
Burgemeester Annette Bronsvoort van de gemeente Oost Gelre: “Het dumpen van drugsafval is een groot en hardnekkig probleem. Het gaat om giftige stoffen die gevaarlijk zijn voor mens en natuur. We hadden nu al even niet gehoord van zo’n drugsdump. Maar al horen we even niets, we weten allemaal dat het er nog altijd is, dat blijkt nu wel weer. In Oost Gelre zijn er gelukkig oplettende inwoners die ons kunnen tippen als zij verdachte situaties zien. Daar zijn we altijd heel blij mee. In de kernen heeft dat al meermalen succes gehad. Helaas is de dump nu in het buitengebied gedaan, dat minder dichtbevolkt is.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna