KBO-ers blijven in beweging.

KBO-ers blijven in beweging.

pr

KBO is zeventig jaar en fitter dan ooit

Maatschappij

LICHTENVOORDE - De KBO viert haar platina jubileum, dat is een feestje waard want met haar zeventig jaar is de seniorenvereniging fitter dan ooit. Al sinds de oprichting in 1952 brengt de Krachtige Belangen Organisatie voor 50-plussers mensen bij elkaar. In de jubileumweek besteedt de vereniging hier extra aandacht aan. Iedereen die een kijkje wil komen nemen achter de deuren van het KBO-honk ‘De Treffer’ is welkom voor een kop koffie met versnapering. Er zijn verschillende exposities te zien van creaties die gemaakt zijn door KBO-leden, een trouwfotoshow, filmmateriaal uit vervlogen tijden, leuke acties en aan de kleinkinderen is ook gedacht. Nieuwsgierig geworden? Kom dan kijken, de deur van De Treffer staat van dinsdag 28 maart tot en met vrijdag 31 maart open voor jong en oud.

Door Dinès Quist

In de zeven decennia dat de vereniging bestaat is het doel nog altijd hetzelfde; senioren bij elkaar brengen middels activiteiten. In de beginjaren was het aanbod summier en veelal met een religieuze insteek. Nu zeventig jaar later zijn de activiteiten al lang niet meer op één hand te tellen, want met een waslijst van ruim veertig doorlopende activiteiten bruist de KBO van de energie. De vereniging gaat met zijn tijd mee en daarbij past ook dat zij de katholieke insteek respecteert maar dat deze niet meer leidend is. Voorzitter Lidwien Reukers vertelt: “De KBO is voor iedereen, ongeacht je geloofsovertuiging of geaardheid. Daarom hebben we in 2018 afscheid genomen van onze oude naam Katholieke Bond voor Ouderen, dat werd Krachtige Belangen Organisatie voor 50-plussers. De herkenbare afkorting KBO bleef maar paste nu beter bij hetgeen we willen uitdragen.”

Sportief, educatief en recreatief
Toegankelijkheid is het sleutelwoord van de vereniging, daarom staat de deur van de KBO elke werkdag open voor alle 50-plussers in en om Lichtenvoorde. Het inloopcafé is op dinsdag- en donderdagochtend geopend voor de zoete inval van leden en niet-leden, die zin hebben in een praatje en een kop koffie. Leden kunnen het hele jaar door hun hart ophalen aan allerhande activiteiten, cursussen, sporten, recreatieve en culturele uitjes en reizen. “We hebben een lijst van minstens 40 verschillende activiteiten, er is voor ieder wat wils,” vertelt Lidwien. “Er worden bijvoorbeeld yoga lessen gegeven, keramiekcursussen, walking football, houtsnijwerk, (bridge) cursussen, fotografie, computer- en tabletcursussen. Maar we organiseren ook informatiemiddagen over bijvoorbeeld anders geaard zijn of een opfriscursus rijvaardigheid. Ook kunnen onze leden terecht met uiteenlopende vragen over: financiën, belasting, zorg, hulpmiddelen, wonen en vervoer. Die enorme diversiteit aan activiteiten en hulplijnen danken wij aan de KBO-meedenkers die met initiatieven komen. Samen met hen kijken we of we het idee kunnen realiseren en zo is er weer een leuke of interessante activiteit geboren.”

Grootste vereniging van Lichtenvoorde
Om al de activiteiten draaiende te houden zijn er veel vrijwilligers nodig. Daaraan heeft de KBO geen gebrek. Gelukkig maar, want de hele vereniging draait enkel op vrijwillige krachten. Plichtsgetrouw opent een vaste club ‘portiers’ de deuren van ‘De Treffer’, waarna andere vrijwilligers de lokalen instromen om de benodigdheden klaar te zetten voor de betreffende activiteit. De horeca wordt bemand door het zogenaamde Treffer Team. Ook het maandelijkse KBO-magazine ‘De Treffer ‘en de jaarlijkse activiteitengids wordt door KBO-redactie  gemaakt. Met een oplage van 1275 moet er heel wat bezorgd worden. Vijfendertig vrijwilligers zorgen dat de bladen bij de leden in de brievenbus vallen. Zo’n 700 leden zijn actief binnen de club, iedereen draagt zijn steentje bij om de KBO draaiende te houden. Met een ledenbestand van ruim 1550 is de Krachtige Belangen Organisatie voor 50 -plussers de grootste vereniging van Lichtenvoorde.

De Treffer sinds 2010
Het vaste honk van de KBO zit sinds 2010 inpandig met voetbalvereniging Longa’30. “We zijn heel blij met deze plek,” vertelt secretaris van de KBO, Jan Wolterink. “In fijne samenwerking met Longa’30 maken we gebruik van elkaars ruimtes. De locatie is goed toegankelijk en er zijn voldoende lokalen om activiteiten te houden. Sinds vorig jaar hebben we een eigen voordeur laten plaatsen. Nu zijn we nog toegankelijker voor onze bezoekers.” Voorheen heeft de KBO veel verschillende plekken gekend. De onderlinge afdelingen van de KBO zaten afzonderlijk van elkaar in ruimtes verdeeld over Lichtenvoorde onder meer in: Den Diek, het oude Bonifatius-ziekenhuis, basisschool De Kleutertuin, oude ULO, de bovenzaal van restaurant De Leeuw. en bij het Zwaantje. Die versnippering was lastig bij een vereniging waar verbinding het belangrijkste doel is. Een eenduidige locatie was nodig en ‘De Treffer’ was de sleutel die de KBO next level bracht. Met de toekomst aan hun voeten kijkt de KBO met volle kracht vooruit.

Meld je aan
Ben je 50+ of zelfs nog jonger, schroom niet en meld je aan voor de KBO. Doe je dat in dit jubileumjaar dan betaal je geen contributie voor 2023.

Jubileum opendagen: loop binnen van dinsdag 28 tot en met donderdag 30 maart tussen 10.00 -12.00 uur en 14.00 - 16.00 uur en vrijdag 31 maart tot 12.00 uur. Meer informatie en aanmelden kan via de website www.kbolichtenvoorde.nl of info@kbolichtenvoorde.nl of loop op de woensdagochtenden even binnen, de koffie staat klaar.

KBO-leden spelen hun wekelijkse potje Walking Football.
KBO-leden spelen hun wekelijkse potje Walking Football.
KBO-leden spelen hun wekelijkse potje Walking Football. Foto: KBO
Yoga-lessen bij de KBO.
KBO-team walking football.
KBO-darten.
Sporten bij de KBO.
Fit met de KBO.
Houtbewerking is een populaire activiteit bij de KBO. Foto: KBO
Sporten met de KBO.
KBO blijft in beweging.
KBO-ers blijven in beweging.
KBO-ers blijven in beweging.
Scan de KBO qr code

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna