Estafettelopers beginnen aan hun trainingsrondje voor de bevrijdingsvuur-loop op 4 en 5 mei. Foto: Dinès Quist

Estafettelopers beginnen aan hun trainingsrondje voor de bevrijdingsvuur-loop op 4 en 5 mei. Foto: Dinès Quist 

4 en 5 mei estafettelopers lopen zich vast warm

Maatschappij

LICHTENVOORDE - Het Bevrijdingsvuur is het symbool voor nationale eenheid en voor leven in vrede en vrijheid. Het vuur wordt op 4 en 5 mei door heel Nederland verspreid, zo ook naar Lichtenvoorde. ‘s Nachts zullen ruim dertig hardlopers het bevrijdingsvuur traditiegetouw naar Oost Gelre rennen. Middernacht halen zij het vuur op in Wageningen en in een estafetteloop brengen zij de brandende fakkel naar Lichtenvoorde. In aanloop naar de bevrijdingsloop werd er afgelopen donderdag 23 maart al een trainingsrondje gemaakt door de deelnemers. Een delegatie hardlopers van verschillende lopers-verenigingen doet mee met de race, maar ook individuele lopers hebben zich aangesloten. Wie ook mee wil lopen met deze magische estafetteloop, kan zich aanmelden want er is nog plek.

Door Dinès Quist

Voorafgaand aan de training werden de hardlopers in het gemeentehuis welkom geheten op de informatieavond door Walter Leemreize, voorzitter van Stichting 4 en 5 mei Lichtenvoorde. Een deel van de hardlopers was aanwezig waaronder individuele lopers en Lopersvereniging Groenlo, Loopgroep ‘90 Lichtenvoorde, de Zandloper en Run4fun Vragender. Zij maken kennis met elkaar, er worden shirtjes uitgedeeld en het plan van aanpak wordt besproken. Het is de vierde keer dat het vuur opgehaald wordt in Wageningen en hardlopend naar Lichtenvoorde wordt gebracht. Voor een aantal lopers is het de eerste keer dat ze meedoen, maar veel van hen hebben de tocht al eerder afgelegd. “Het is een fantastische ervaring om samen in het holst van de nacht de tachtig kilometerroute af te leggen,” vertelt een ervaren hardloper. “Rond zonsopkomst lopen we dan door Slangenburg, dat is een magisch moment. De saamhorigheid is enorm en het gevoel van voldoening, wanneer we samen over de eindstreep lopen, is overweldigend.” 

Tachtig km hardlopen voor de vrijheid
In de nacht van 4 op 5 mei om 21.00 uur vertrekken de ruim dertig hardlopers met een grote touringcar richting het Wageningse ‘5 Mei plein’, het plein waaraan Hotel de Wereld ligt. In 1945 werd daar het capitulatiedocument getekend, waarna de bevrijding ingeluid kon worden. Honderden hardlopers komen bijeen op het plein om het vuur op te halen en verspreiden het vandaaruit over het hele land. Na een bevrijdingsvuurceremonie, dat de overgang van het herdenken op 4 mei naar het vieren op 5 mei markeert, beginnen de hardlopers om klokslag middernacht aan de tocht naar hun woonplaats. De tachtig kilometer lange route die de hardlopers naar Lichtenvoorde moeten afleggen is al uitgestippeld, ze hoeven enkel achter een fietser aan te lopen. In zestien etappes leggen de lopers de route af. De groepen zijn ingedeeld op het looptempo van de deelnemers. Na vijf kilometer wordt de groep afgelost en geven ze het vuur door aan de volgende groep hardlopers. Met busjes worden de deelnemers naar de volgende post gebracht van waaruit zij de volgende vijf kilometer lopen. De deelnemers van de estafetteloop komen uiteindelijk samen om de laatste vijf kilometer samen over de eindstreep te lopen.

Samen over de eindstreep
Rond 09.30 uur worden de vrijheidslopers verwacht in Lichtenvoorde, waar zij een warm onthaal krijgen van de Rainbowband die hen de laatste meters begeleid naar het eindpunt waar de burgemeester hen opwacht. Met de brandende fakkel wordt een grote vuurschaal aangestoken. Lopers uit omliggende kerkdorpen kunnen hun fakkel hier aansteken om het bevrijdingsvuur naar hun dorp te brengen. Een groot ontbijt staat klaar om de estafettelopers op krachten te brengen, hierbij mogen Antoniushove-bewoners ook aanschuiven. Menig bewoner van Antoniushove heeft de bevrijding meegemaakt of kent de verhalen uit eerste hand. Bovendien kunnen zij vanuit hun woning de bevrijdingsvuurlopers zien aankomen, want de deelnemers lopen met de brandende fakkel rond Careaz Antoniushove als symbool om de vrijheid te vieren. Samen nuttigen zij het ontbijt om de vrijheid te vieren, dat wordt georganiseerd door de Stichting 4 en 5 mei Lichtenvoorde.

Er is nog genoeg ruimte in de bus voor meer bevrijdingsvuur-lopers. Informatie en aanmelden kan via: annehartjes@gmail.com.

Estafettelopers staan klaar voor een trainingsrondje voor de bevrijdingsvuur-loop op 4 en 5 mei. Foto: Dinès Quist
Estafettelopers beginnen aan hun trainingsrondje voor de bevrijdingsvuur-loop op 4 en 5 mei.
Een deel van de estafettelopers die in de nacht van 4 op 5 mei de bevrijdingstocht zullen afleggen. Foto: Dinès Quist

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant