Vlnr: Jeroen Overbeek, Walter Leemreize en Paul Vallenduuk. Foto: PR
Vlnr: Jeroen Overbeek, Walter Leemreize en Paul Vallenduuk. Foto: PR

Inspirerende bijeenkomst van Nationaal Comité 4 en 5 mei

Maatschappij

LICHTENVOORDE - Op zaterdag 25 maart jl. organiseerde het Nationaal comité 4 en 5 mei een conferentie voor organisatoren in heel Nederland van lokale herdenkingen en vieringen van 4 en 5 mei. De conferentie vond plaats in de Stadsschouwburg van Deventer. Stichting 4 en 5 mei Lichtenvoorde was hier vertegenwoordigd door voorzitter Walter Leemreize en penningmeester Paul Vallenduuk.

Dagvoorzitter was Jeroen Overbeek (bekend van NOS Journaal). Er werd een gevarieerd programma aangeboden. Uitgebreid werd stil gestaan bij hoe jongeren meer en beter betrokken kunnen worden bij het herdenken en vieren van onze vrijheid. Door het Nationaal Comité zijn voor het primair-, voortgezet- en middelbaar beroepsonderwijs speciale lesprogramma’s ontwikkeld. Deze zijn te raadplegen via de site www.4en5mei.nl. Tevens waren er inspirerende lezingen over de landelijke april- en mei-stakingen van 1943, over leven met oorlog en welke invloed oorlog heeft door de generaties heen. Uiteraard werd de link gelegd met huidige oorlog in Oekraïne.

De beide bestuursleden hebben veel informatie opgehaald, maar ook veel informatie gedeeld. De onder verantwoordelijkheid van de stichting uitgevoerde mega theatervoorstelling ‘Spiegelingen’ op 7 en 8 mei 2022 in Lichtenvoorde, wekte bewondering. Hoe een relatief kleine gemeenschap in verbinding met elkaar organisatorisch, financieel en artistiek het voor elkaar krijgt zo’n hoogstaande productie op de planken te brengen.

“Wat hadden we eigenlijk gedacht? 
Dat de oorlog ons niet zou treffen? 
Dat hij deze keer weer aan ons voorbij zou gaan? 
Waarom zou hij? 
Omdat wij ‘mensen van goede wil’ zouden zijn? 
Oorlog treft ons allemaal wel een keer, zoals we allemaal wel eens door de regen moeten lopen.”
(Script ‘Spiegelingen’: Basha (12))

Voor 4 en 5 mei 2023 heeft de stichting ook weer het nodige op het programma staan. Uiteraard is er de 4 mei herdenking. Op 5 mei is er een bevrijdingsontbijt en wordt door hardlopers uit Oost Gelre weer het bevrijdingsvuur opgehaald uit Wageningen. Binnenkort leest u hier meer over in deze krant en op de sociale kanalen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant