Het omroepbestuur van 1Achterhoek bij de start amper een jaar geleden. Vlnr Erik Luiten, Hylke ter Beest en Marten Vissers. Foto: archief Achterhoek Nieuws

Het omroepbestuur van 1Achterhoek bij de start amper een jaar geleden. Vlnr Erik Luiten, Hylke ter Beest en Marten Vissers. Foto: archief Achterhoek Nieuws

Streekomroep 1Achterhoek na amper 1 jaar al mislukt

Maatschappij

OOST GELRE - Het plan was een eigen streekomroep voor het oostelijk deel van de Achterhoek. Vorig jaar op 1 juli werd 1Achterhoek gelanceerd, een nieuwe zender vanuit het samenvoegen van de lokale omroepen in Aalten (Aladna FM), Oost Gelre (Gelre FM) en Winterswijk (RTV Slingeland). De betrokken gemeenten hebben de subsidie fors verhoogd om 1Achterhoek op te kunnen zetten en de journalistieke kwaliteit te verbeteren. Met het geld werden ook twee betaalde krachten aangenomen. Verder draait 1Achterhoek op vrijwilligers. De samenwerking van de lokale omroepen blijkt echter niet van lange duur.

Door Kyra Broshuis

Verschil van inzicht
RTV Slingeland heeft aangegeven alleen verder te willen. Verschil van inzicht zou de oorzaak van de breuk zijn. 1Achterhoek gaat nu alleen met Aladna FM en Gelre FM verder. De naam blijft behouden. Wethouder Arjen Schutten van Oost Gelre zegt dat 1Achterhoek wel een vliegende start heeft gemaakt. “Met een mooie lancering van zowel een app, een facebookaccount én een website. De nieuwe streekomroep heeft ingezet op professionalisering van de omroepen en de journalistieke kwaliteit. Daarnaast bedienden ze met 1Achterhoek zowel radio als televisie in de drie gemeenten. De samenwerking is helaas anders verlopen dan gehoopt.” Schutten zegt dat het voornamelijk zit in de financiële basis van RTV Slingeland. “Het behoud van lokale adverteerders is hierin een belangrijke overweging. Zonder deze adverteerders ontstaat er een fors tekort op de begroting. Een tweede reden is een verschil van inzicht over de bekostiging van televisie en radio.”

Tot 2025
Aalten en Oost Gelre gaan met het vertrek van Winterswijk wel gezamenlijk verder als 1Achterhoek, waarbij ook de televisie door hen gefaciliteerd zal gaan worden. De nieuwe situatie geldt voor een overgangsperiode tot ongeveer 1 januari 2025. Vanaf deze datum neemt het Rijk de financiering van de streekomroepen over en zullen er andere eisen aan de omroepen gesteld worden, onder meer op het gebied van journalistieke kwaliteit en professionele bedrijfsvoering. “Het lijkt er dan op dat alle omroepen in de Achterhoek zullen samengaan tot één omroep die de gehele Achterhoek bedient. Hoe dit proces en de samenwerking er precies uit komt te zien zal in 2025 verder onderzocht moeten worden”, zegt de wethouder.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant