Bert Wagendorp. Foto: Marcel Krijgsman

Bert Wagendorp. Foto: Marcel Krijgsman

Bert Wagendorp, schrijver van ‘Phoenix’, gaat verder met ‘Kalle’

Maatschappij

Memoires van Abel Sikkink in het doopsgezind kerkje

WINTERSWIJK - Abel Sikkink heeft nooit bestaan, maar deze Winterswijker vertelt wel een verhaal dat op historische feiten is gebaseerd. Schrijver Bert Wagendorp komt opnieuw naar Winterswijk om uit te leggen hoe hij dat heeft gedaan. Op woensdag 24 mei presenteert hij vanaf 20.00 uur in het Doopsgezind kerkje het tweede deel van ‘De memoires van Abel Sikkink – Kalle.’

Wat Wagendorp vorig jaar nog aankondigde als een trilogie groeit nog uit: er komt namelijk ook een vierde deel, waardoor ‘De memoires van Abel Sikkink’ uitgroeien tot een tetralogie. Dat past ook goed bij het wijdlopige verhaal dat Wagendorp presenteerde in ‘Phoenix’, het eerste deel.

In deel 1 maakte de lezer kennis met de geboren Winterswijker Abel Sikkink, die halverwege de 19e eeuw met zijn ouders naar Amerika emigreert. Het Kottense gezin is op Lake Michigan slachtoffer van de ramp met de Phoenix. Abel overleeft, krabbelt weer op en ontwikkelt zich tot journalist.

In deel 2 is een belangrijke rol weggelegd voor Kalle Brommell (die zijn Winterswijkse naam Brummelstroete heeft achtergelaten), die fotograaf is geworden. Samen trekken ze voor de New York Herald langs de slagvelden van de Amerikaanse Burgeroorlog. Ze staan oog in oog met de verschrikkingen van de oorlog, zitten aan tafel met generaals en maken kennis met persoonlijk leed.

Abel Sikkink komt ook op het spoor van zijn jongere broer Antonie, die de ramp met de Phoenix ook heeft overleefd. Door een speling van het lot is hij hoogstwaarschijnlijk bij een Indiaanse familie opgegroeid. Abel en Kalle trekken daarom naar het westen om dat spoor te onderzoeken.

Bert Wagendorp laat in deze memoires van Abel Sikkink feit en fictie in een hoog tempo in elkaar overvloeien. Dat doet hij effectief, want aan het eind van deel 2 wil de lezer, net als bij het vorige deel, meteen overstappen op het volgende deel. De schrijver kan op bezoek in Winterswijk uitleggen hoe hij dat doet. Aan interviewer Frans Miggelbrink wil hij misschien ook wel kwijt waarom de lezers waarschijnlijk weer een jaar moeten wachten op het vervolg. En daarna weer een jaar voor deel vier…

Het Literair Café van boekhandel Kramer wordt woensdag 24 mei gehouden in het Doopsgezind kerkje aan de Torenstraat in Winterswijk. Aanvang 20.00 uur. Een toegangskaart kost vooraf bij de boekhandel in de Wooldstraat 10 euro, ‘s avonds aan de kassa moet er 12,50 euro worden betaald. Inlichtingen via info@boekhandelkramer.nl en 0543-512173.


www.boekhandelkramer.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna