De Russische tank die tijdens de Veteranendag Oost Gelre tentoongesteld wordt. Foto: Vrijheidsmuseum/Flip Franssen
De Russische tank die tijdens de Veteranendag Oost Gelre tentoongesteld wordt. Foto: Vrijheidsmuseum/Flip Franssen

Russische tank tentoongesteld tijdens Veteranendag Oost Gelre

Maatschappij

OOST GELRE - Tijdens de Veteranendag Oost Gelre op zaterdag 16 september wordt een Russische tank tentoongesteld. Dat gebeurt voorafgaand aan de ceremonie van herdenking om 13.30 uur bij het glazen monument in Groenlo, op de hoek Winterswijkseweg/Lichtenvoordseweg. “We staan stil bij de militairen die ons zijn ontvallen in dienst van het Koninkrijk Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog en tijdens internationale vredesmissies. Ook onderstrepen we met deze herdenking het belang van vrede, veiligheid en democratie”, laat de organisatie weten in een persbericht.

Burgemeester Annette Bronsvoort legt bij het herdenkingsmonument een krans namens het gemeentebestuur. Veteranen leggen een krans namens de gezamenlijke veteranen van Oost Gelre. Geestelijk verzorger Sander Zweserijnen spreekt en muziekvereniging Groenlo verzorgt passende koralen. 

Vrede en veiligheid zijn niet vanzelfsprekend
Gerard Boink, voorzitter van het Veteranencomité Oost Gelre heeft zich ingezet om een vernielde Russische tank naar Nederland te halen. Dit object kan tijdens het weekend van Veteranendag bekeken worden. “Met dit object vragen we aandacht voor het feit dat vrede en veiligheid niet vanzelfsprekend zijn en dat het belangrijk is om deze waarden in Nederland te koesteren.”

Tentoongestelde tank 
Voorafgaand aan de ceremonie van de kranslegging bij het glazen monument is er om 12.30 uur een samenkomst bij de tentoongestelde tank. Na een openingswoord van burgemeester Annette Bronsvoort geeft de voorzitter Veteranencomité Gerard Boink een mondelinge toelichting.

De tank is op zaterdag 16 september en zondag 17 september te bekijken. Op informatieborden staat een toelichting.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna