Still uit één van de filmpjes. 'Fietsen is net zo snel'  Foto: PR

Still uit één van de filmpjes. 'Fietsen is net zo snel'  Foto: PR

22 september Autovrijdag in Oost Gelre

Maatschappij

#iklaatdeautostaan

Door Kyra Broshuis

OOST GELRE - Zoveel mogelijk inwoners van Oost Gelre die de auto laten staan op Autovrijdag 22 september aanstaande en in plaats daarvan de fiets pakken of gaan lopen. Dat is het doel van deze dag die door de stichting Heel Oost Gelre Beweegt wordt georganiseerd. Deze stichting, met vertegenwoordigers van verschillende bedrijven, verenigingen en particulieren, ondersteunt initiatieven op het gebied van bewegen. De Autovrijdag is een initiatief van de stichting zelf en Nicole Rouwmaat is de projectleider.

Fietsen is vaak net zo snel
“Op 22 september is het de wereldwijde autovrije dag maar wij hebben er voor Oost Gelre de Autovrijdag van gemaakt. Er zijn nog te veel inwoners van Oost Gelre die te weinig bewegen. Mensen denken vaak dat ze heel actief moeten sporten maar gewoon wandelen of fietsen is al een enorme verbetering. We grijpen de Autovrijdag aan om mensen in beweging te krijgen”, legt woordvoerder Jony van den Mosselaar uit. 

Te makkelijk de auto pakken, daar moeten we vanaf, zegt Van den Mosselaar. “Vooral mensen tussen de 30 en 50 jaar gaan te vaak met de auto. En dat terwijl de fiets, zeker voor afstanden tot een kilometer of 5, vaak net zo snel is. Deze groep heeft vaak kinderen en is druk met carrière en sociale activiteiten. De auto wordt onnodig vaak gepakt voor korte afstanden. Zo brengen bijvoorbeeld ouders hun kinderen met de auto naar school of de sportvereniging. Als de ouders dat op Autovrijdag niet doen, geven ze gelijk een goed voorbeeld aan de kinderen, de toekomstige ouders in onze gemeente.” Tekst gaat verder na het filmpje.


Activiteiten
Voor de Autovrijdag heeft de werkgroep verschillende activiteiten ontwikkeld. Er zijn filmpjes gemaakt met herkenbare sketches en voor de basisscholen is er een kleurplaatwedstrijd ‘Pimp je fiets’ met daarbij een lespakket voor de docenten. De kinderen kunnen prijzen winnen met hun kleurplaat. Onder de ouders wordt een flyer verspreid met informatie over het belang van bewegen en het vaker laten staan van de auto. “En we hebben een grote winactie voor alle inwoners van Oost Gelre die op Autovrijdag gaan lopen of fietsen in plaats van met de auto. Met een foto van de activiteit gepost op Facebook of Instagram met daarbij #iklaatdeautostaan maken ze kans op een e-bike ter waarde van 2500 euro. Deze actie is mogelijk gemaakt door 3 bekende fietsenzaken in Oost Gelre: Knippenborg Fietsen in Zieuwent, Sprenkelder Tweewielers in Lichtenvoorde en Goossens Fietsen in Groenlo. Deze drie ondernemers lenen op de Autovrijdag ook nog eens een aantal e-bikes uit voor ritjes van minimaal 6 kilometer. Geïnteresseerden kunnen daarvoor bij de ondernemers zelf terecht.”

Ook een goed idee? 
De Autovrijdag kan voor mensen een eerste stap zijn om meer te gaan bewegen. “Dat is wel onze insteek. We hopen dat mensen veel vaker de auto laten staan. Beweging is zo ontzettend belangrijk en de fiets pakken of een stukje lopen is een mooi begin.” Heb je ook een goed idee om Oost Gelre in beweging te krijgen? Neem dan contact op met de Stichting Heel Oost Gelre Beweegt. “Het zou heel mooi zijn als we een hele golf van beweging krijgen in onze gemeente”, besluit Van den Mosselaar.


Facebook en Instagram: heeloostgelrebeweegt

www.heeloostgelrebeweegt.nl/22-september-autovrijdag

www.daszogefietst.nl

'Fietsen is sneller en gezonder!' Still uit één van de filmpjes.
'Kinderen willen vaak zelf ook liever met de fiets of lopen.' Still uit één van de filmpjes.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna