Sfeerbeeld van de lunch bij De Koppelpaarden. Foto: Annekée Cuppers

Sfeerbeeld van de lunch bij De Koppelpaarden. Foto: Annekée Cuppers

Samen aan tafel in Oost Gelre

Maatschappij

OOST GELRE - In het kader van Wereld Alzheimer Dag woensdag 20 september vond bij een zevental restaurants in Oost Gelre een ‘onvergetelijke lunch’ plaats. Dit evenement, georganiseerd door Alzheimer trefpunt Aalten, Lichtenvoorde en Winterswijk, was bedoeld voor ouderen met dementie en hun mantelzorgers. Zo’n 150 deelnemers schoven aan bij de gratis lunch en beleefden een gezellige middag.

Door Annekée Cuppers

Geheel belangeloos werken zeven restaurants uit Oost Gelre mee aan de middag waarvan de voorbereidingen door de werkgroep, naast het Trefpunt Alzheimer bestaande uit Zorgcorporatie Mariënvelde, Netwerk veerkracht ouderen, casemanagers dementie en bibliotheek Oost-Achterhoek, al in februari startten. Bij restaurant De Koppelpaarden is de officiële opening door voorzitter Freek Jansen en burgemeester Annette Bronsvoort. In een prikkelarme omgeving en in korte, eenvoudige bewoordingen spreken beiden de aanwezigen toe alvorens de lunch geserveerd wordt. Ook hierbij aandacht voor de dementerende gasten; keuze uit groente- of tomatensoep, broodjes met herkenbare ingrediënten, geen muziek op de achtergrond. 

Freek Jansen vertelt dat Oost Gelre met deze lunch een soort landelijke pilot heeft. “We sluiten aan op het thema van de Alzheimerdag; Samen aan Tafel. Met de gratis lunch willen we de mantelzorgers in het zonnetje zetten en hen laten merken dat wat zij doen, met alle liefde maar soms ten koste van zichzelf, ontzettend gewaardeerd wordt. We verwelkomen vandaag zo’n 140 mensen, een grote opkomst. En dankzijn de enorme betrokkenheid in Oost Gelre kunnen we deze middag geheel gratis aanbieden. Niet alleen de lunches zijn gesponsord, zelfs de bedankjes in de vorm van bloemen voor de restaurants en kaasplankjes voor de vrijwillige fotografen worden geheel gesponsord.”

Burgemeester Bronsvoort, die invalt voor de verhinderde wethouder sociale zaken Dusseldorp, heeft veel respect voor de mantelzorgers, vrijwilligers en deelnemende bedrijven. “Een bijeenkomst als deze laat zien hoe sociaal voelend we in Oost Gelre zijn. Juist voor inwoners die een extra zetje nodig hebben. Mensen helpen elkaar in alle opzichten.” Ook de woorden van Hans Pillen, eigenaar van de Koppelpaarden, sluiten hierbij aan: “Als horeca willen gastvrijheid bieden, ook naar deze groep. Gezelligheid bieden, een smakelijke maaltijd, dat past bij onze bedrijfstak. Geld geven is zo makkelijk maar iets doen vanuit je hart, dat geeft je een goed gevoel.”

Samen aan tafel, samen genieten
Twee van de deelnemende gasten zijn een echtpaar dat sinds anderhalf jaar in de Patronaatshof woont. Ze genieten zichtbaar van de gezelligheid en de lekkere soep. Meneer vertelt: “Ik was al mantelzorger voor mijn vrouw vanwege lichamelijke gebreken. Toen we noodgedwongen naar een gelijkvloersappartement verhuisden, kwam al snel aan het licht dat ze ook aan dementie leed. Eigenlijk ben ik nu dus dubbelop mantelzorger. Al eerder was ik bij een mantelzorglunch maar deze lunch, samen met je naaste waarvoor je zorgt, is eigenlijk veel leuker. Zo lang als het kan, neem ik haar overal mee naar toe, ook uit eten. Dat loopt nog wel eens anders dan gedacht omdat mijn vrouw dan vergeet wat ze heeft besteld en ik vervolgens het gerecht dat zij gekozen heeft geserveerd krijg. Je leert er mee omgaan en humor mag niet ontbreken, anders wordt het leven zo moeizaam. Geweldig dat de restaurants dit aanbieden, dat is in deze tijd niet vanzelfsprekend.”

De organisatie kan terugkijken op een geslaagde middag en laat weten dat het project een vervolg gaat krijgen in de vorm van een dementietraining voor de deelnemende restaurants later dit seizoen. 

Deelnemende sponsoren
Deze middag werd mogelijk gemaakt door: Restaurant Brouwersnos en restaurant De Stadschpomp uit Groenlo; restaurant Hofzicht Lievelde; restaurant Beneman Vragender; HRZ De Koppelpaarden Lichtenvoorde; restaurant Markt 5 Lichtenvoorde; restaurant Het Witte Paard Zieuwent; Floreel bloemen & planten Groenlo; Trendy bloemen Lichtenvoorde; Kaas & Meer Lichtenvoorde en Kaasboerderij Weenink Lievelde.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna