
Scène uit 'Ballad of a white cow'.
Amnesty en Het Doek presenteren ‘Movie that matters’ Ballad of a white cow
MaatschappijOOST GELRE - ‘Movies that matter’ is een jaarlijks terugkerend filmfestival in Den Haag bedoeld om ogen te openen voor mensenrechten door middel van film. Het festival toont ontroerende speelfilms en onthullende documentaires die je als kijker een spiegel voorhouden. Films die gesprekken op gang brengen over hoe we vrede kunnen bevorderen en onrecht kunnen bestrijden. Veel filmhuizen in Nederland volgen het festival door lokaal ook films met betekenis te vertonen. Op donderdag 5 en vrijdag 6 oktober haken filmhuis Het Doek en de lokale afdeling van Amnesty International hierbij aan.
De werkgroep Amnesty International Aalten – Oost Gelre zocht dit jaar voor het eerst contact met filmhuis het Doek met de wens een ‘movie that matters’ ter vertonen. Het Doek bleek ook enthousiast en samen werd een passende film uitgezocht en geprogrammeerd. De keuze viel op ‘The Ballad of a White Cow’ van Marayam Moghaddam en Bentash Sanaeeha uit 2020. (tekst gaat verder na de trailer)
Hiermee sluit men aan op het thema van het Haagse filmfestival 2023: Iran. Als het gaat om het schenden van mensenrechten is er geen land zo vaak in het nieuws als Iran. In oktober van 2022 overleed de 22-fjarige Masha Amani nadat ze was opgepakt omdat ze de verplichte hoofddoek niet zou hebben gedragen. Hevige protesten volgden die hardhandig werden neergeslagen. Behalve deze droevige actualiteit heeft Iran een rijke filmtraditie en een aantal zeer getalenteerde regisseurs. Regisseurs die vaak ook zelf door hun werk gevaar lopen.
Verboden
In de film laten de makers op subtiele wijze hun frustratie met ‘het systeem’ doorschemeren. De makers zijn subtiel en mild in het oordeel over het Iraanse systeem, omdat film maken in Iran risicovol is en omdat anders de film geen kans zou maken in eigen land. Helaas zag de Iraanse censor toch redenen om de film te verbieden. De Volkskrant die eerder de film waardeerde met 4 sterren zegt in de recensie: ‘Hoe woedend zou de film zijn geworden als de Iraanse makers niet te maken zouden hebben met een censor?’
Leden van de werkgroep Amnesty zullen op de filmavonden de film zelf kort introduceren bij het publiek. Reserveren kan via www.hetdoek.nl.