Onder toeziend oog van initiatiefneemster Ilja ter Bogt plaatst klimaatburgemeester Benthe Papen een statiegeldflesje in de nieuwe houder. Foto: Annekée Cuppers

Onder toeziend oog van initiatiefneemster Ilja ter Bogt plaatst klimaatburgemeester Benthe Papen een statiegeldflesje in de nieuwe houder. Foto: Annekée Cuppers

‘Graag gedaan voor ons allemaal’

Maatschappij

Vijftien afvalbakken Oost Gelre uitgerust met statiegeld-houders

Door Annekée Cuppers

OOST GELRE - Maar liefst drie burgemeesters waren vrijdagmiddag jl. present op de Markt in Groenlo. Naast burgermoeder Annette Bronsvoort waren het klimaatburgemeesters Benthe Papen en Barend Wassink die deze middag naar de Grolse binnenstad waren gekomen om met initiatiefneemster Ilja ter Bogt uit Zieuwent officieel een aftrap te geven aan het nieuwste burgerinitiatief in het kader van duurzaamheid: de statiegeldhouder.

Minder zwerfafval
Sinds juli 2021 zit er statiegeld op kleine plastic flesjes, sinds 1 april 2023 op blik. Onderzoek toont aan dat kleine plastic flesjes met ruim 75 procent zijn afgenomen in het zwerfafval. En ook blik komt nu al, na een half jaar statiegeld, voor 50 procent minder voor in het zwerfafval. Uit onderzoek blijkt echter ook dat mensen in steden of dorpen lege flesjes en blikjes niet meenemen, maar vaak weggooien in de openbare afvalbakken.

Extra centje
Dat zag ook Ilja ter Bogt, in het dagelijks leven werkzaam bij Kringloop Aktief en zeer betrokken bij het milieu. “Ik vroeg me af of dat niet anders kon en al zoekend op internet kwam ik de ‘statiegeldhouder’ tegen. Die zit gemonteerd aan de afvalbak en zo kun je heel makkelijk statiegeldflesjes en -blikjes apart houden van de rest van het afval. Kinderen of mensen met een kleine beurs kunnen deze weer inleveren en zo een extra centje verdienen. Maar het belangrijkste is dat het plastic niet in de verbrandingsoven terecht komt of als zwerfafval op straat.”

‘Burgers
hebben een
goed initiatief,
wij helpen
ze deze in
praktijk te
brengen’


Connecties
Barend Wassink vertelt dat dit soort burgerinitiatieven nu precies het doel zijn waarom hij en Benthe Papen begonnen zijn als klimaatburgemeesters. “Burgers hebben een goed initiatief maar weten niet precies de weg hoe ze dit in de praktijk kunnen brengen. Zo komen ze bij ons, als medeburgers, en wij hebben die connecties wel.”

Geschikte locaties
Het initiatief van Ilja werd bij Marvin Hendriks, vakspecialist openbare ruimte van de gemeente Oost Gelre, onder de aandacht gebracht. Hij inventariseerde samen met collega Pascal Frank, coördinator Serviceteam, een aantal geschikte locaties. In samenwerking met de firma Grijsen Park & Straatdesign in Winterswijk werd er een statiegeldhouder ontwikkeld. “Natuurlijk is dit product niet nieuw, er was al een basisproduct. Maar dat kunnen wij als Achterhoekers zelf beter, dacht ik, en door het bij Grijsen onder te brengen, houden we het ook nog mooi lokaal.”

Schoner en duurzamer Oost Gelre
De burgemeester prijst alle betrokkenen voor hun inzet maar vooral Ilja, die met haar initiatief er voor gezorgd heeft dat Oost Gelre weer een stukje schoner en duurzamer is geworden. Met een “Graag gedaan voor ons allemaal”, worden de woorden van Bronsvoort met een glimlach beantwoord.

Over de statiegeldhouder
Als pilot zijn er in Groenlo en Lichtenvoorde samen zo’n 15 statiegeldhouders aan prullenbakken op doorgaande wegen en in de buurt van inleverpunten gemonteerd. Gedurende 3 tot 6 maanden zullen de locaties regelmatig gemonitord worden om te kijken of het beoogde effect wordt bereikt. Indien het project een succes blijkt zullen ook op andere plekken in de gemeente statiegeldhouders geplaatst worden. Hierbij valt te denken aan scholen, sportverenigingen en cultuurcentra.

De officiële ingebruikname van de statiegeldhouder vond plaats in de Klimaatweek die duurde van 30 oktober tot en met 5 november.

Onthulling van de statiegeldhouder. Foto: Annekée Cuppers
Vlnr: Marvin Hendriks, Ilja ter Bogt, Barend Wassink, Benthe Papen, Annette Bronsvoort en Pascal Frank. Foto: Annekée Cuppers

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna