Vlnr: Alice Waalderbos, Barend Wassink, Benthe Papen en initiatiefneemster Jette Holkenborg. Foto: eigen foto

Vlnr: Alice Waalderbos, Barend Wassink, Benthe Papen en initiatiefneemster Jette Holkenborg. Foto: eigen foto

‘Wat goed dat onze bakker dit doet!’

Maatschappij

Katoenen broodzakken-actie met behulp van klimaatburgemeesters

ZIEUWENT - Waarom verpakken we ons brood in plastic broodzakken die we ná eenmalig gebruik als afvalplastic weggooien? Dat moet toch anders kunnen, dacht de Zieuwentse Jette Holkenborg. Ze meldde zich met deze vraag bij de klimaatburgemeesters van Oost Gelre, Benthe Papen en Barend Wassink. Samen hebben ze daarop contact gezocht met Danny Haverkamp, eigenaar van Bakker Jos Knippenborg uit Zieuwent. Dit resulteerde in het uitdelen van 300 katoenen broodzakken mét een halfje brood naar keuze.

250.000 plastic zakken per jaar
Danny was direct enthousiast. “Alleen al in ons bedrijf en in onze winkels gebruiken we jaarlijks zo’n 250.000 plastic verpakkingszakken.”, geeft hij aan, “Dat is slecht voor het milieu en bovendien kost het ook nog eens veel geld.” Samen met de klimaatburgemeesters is er gekeken naar de mogelijkheden. Het fenomeen is niet geheel nieuw en er zijn dus alternatieven voor de plastic broodzak op de markt. “Ik doe mee”, was meteen het duidelijke antwoord van Danny.

Broodzak van katoen
En meteen nog dezelfde avond werd de keuze gemaakt voor een broodzak van katoen. Herbruikbaar, goed te wassen en voor de bakker het allerbelangrijkst: het brood blijft er heerlijk vers in. Danny heeft direct 1.500 katoenen broodzakken met opdruk besteld. “ En we hebben er samen met de klimaatburgemeesters een mooie actie van gemaakt.”

Zaterdagochtend was het zover en werden alle bezoekers van de bakkerswinkels in Lichtenvoorde en Zieuwent verrast door de actie. Een gratis broodzak van katoen met daarin een half brood naar keuze. Zo kan de broodzak direct uitgeprobeerd worden.

Enthousiaste reacties
De katoenen broodzakken werden, vergezeld van een flyer met uitleg, uitgedeeld door de klimaatburgemeesters. Daarbij werden ze geassisteerd door initiatiefneemster Jette én katoenen broodzakgebruiker van het eerste uur Alice Waalderbos. “We kregen erg veel mooie en enthousiaste reacties van de klanten”, vertelt Jette. “Eén van de klanten verwoordde het heel mooi: Wat een mooie bewustwordingsactie en wat goed dat onze bakker dit doet!”

Duurzaam bezig
In het totaal zijn er tijdens de actie zo’n 300 broodzakken uitgedeeld. “Je kunt daarmee zéker spreken van een heel geslaagde actie”, vertelt Danny. “Maar een actie is mooi en leuk, maar het gaat natuurlijk om het vervolg. We hopen dat onze klanten het samen met ons een vervolg gaan geven. Het geeft namelijk een hartstikke goed gevoel om duurzaam bezig te zijn en samen ons steentje bij te dragen!”

De herbruikbare katoenen broodzak.
Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna