Charlotte (links) en Monique starten een toegankelijke beweegclub voor 50-plussers. Foto: Barbara Pavinati

Charlotte (links) en Monique starten een toegankelijke beweegclub voor 50-plussers. Foto: Barbara Pavinati

‘Een uur per dag bewegen in de buitenlucht draagt bij aan het vitaal ouder worden‘

Maatschappij

LICHTENVOORDE – Dat bewegen belangrijk is, weten we allemaal. Alleen komt niet iedereen eraan toe. Wijkverpleegkundigen van Buurtzorg Charlotte Patijn en Monique Peperkamp zijn daarom het initiatief gestart om een Vitality Club bij De Schoppe, het wijkgebouw van wijkvereniging ’t Hooiland, te starten.

Door Barbara Pavinati

“Op donderdag 11 april van 9.00 uur tot 10.00 uur is de eerste les. Meedoen kost 1 euro. Iedereen is welkom en je hoeft je niet op te geven! Vooral na je vijftigste is het belangrijk om voldoende te bewegen. Het draagt bij aan het vitaal oud worden, zodat je geen of pas veel later thuiszorg nodig hebt. Met bewegen ben je preventief bezig. Daardoor heb je minder kans om chronisch ziek te worden en het draagt bij aan je mentale welzijn. Na afloop drinken we koffie om de sociale contacten in de buurt te verbeteren en de eenzaamheid te verminderen.”

Eenvoudig en laagdrempelig
“De Vitality Club is een landelijk concept dat zijn oorsprong vindt bij de FreeWheelclub uit Ulft. De Leyden Academy heeft onderzocht dat deze clubs daadwerkelijk bijdragen aan een betere gezondheid. Een uur per dag bewegen in de buitenlucht draagt bij aan vitaler oud worden,” leggen Charlotte en Monique uit, “Wij beginnen met een uur per week en hopen later het aantal dagen uit te breiden of misschien ook wel een tweede groep te starten. Doordat je met een groep in beweging bent, kan je elkaar stimuleren en inspireren. De eerste drie, vier maanden worden de lessen verzorgd door Cristel Waenink van Run2Run. Daarna is het de bedoeling dat het een zelfsturende groep wordt en trekken Cristel en wij ons terug. Tijdens de beweeglessen gaan we op zoek naar geïnteresseerden die de groep willen leiden. Mensen die bij voorbaat al interesse hebben om peer coach te worden, kunnen zich bij ons melden. De lessen zijn heel eenvoudig en laagdrempelig. Iedereen kan op zijn eigen niveau deelnemen. Denk daarbij aan wandelen, ballen overgooien of langs pionnetjes lopen. Het zijn echt basisoefeningen die ook mensen met een lichte beperking kunnen doen.”

Ook voor een kleine beurs
“Het Hooiland leek ons een mooie wijk om te starten, omdat het een multiculturele wijk is. Een mix van jong en oud, waar ook mensen wonen die het niet breed hebben,” vertellen Charlotte en Monique, “Als mensen gezondheidsproblemen hebben en door de fysiotherapeut doorverwezen worden naar de sportschool, krijgt deze vaak te horen dat er geen geld voor is. Wij vragen een bijdrage van slechts 1 euro, zodat iedereen mee kan doen. De Schoppe was gelijk enthousiast toen we hen benaderden. Ze hebben een mooi grasveld waar we de oefeningen kunnen doe en in het gebouw kunnen we na afloop gezellig koffiedrinken.”

Sponsors en peer coaches gezocht
“We hebben voor deze activiteit sponsors gevonden om het op te zetten, maar het zou fantastisch zijn als we nog meer lessen kunnen faciliteren door nog meer sponsorgelden. Ook zijn we zoals eerder gezegd op zoek naar peer coaches die het leuk lijken om deze groep te gaan begeleiden. Het is een groep voor en door 50-plussers. Zij komen bij elkaar om te bewegen. Van die ene euro per week kunnen materialen worden gekocht of lezingen worden georganiseerd van bijvoorbeeld een diëtiste. Als het geld maar in het kader van gezondheid besteed wordt. We hopen donderdag 11 april veel enthousiastelingen te ontmoeten!” besluiten Charlotte en Monique.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant