Anja Scholten opent samen met haar kleinzoon Ted de eerste voedselkast in Lichtenvoorde. Foto: Dinès Quist

Anja Scholten opent samen met haar kleinzoon Ted de eerste voedselkast in Lichtenvoorde. Foto: Dinès Quist

Buurt Pastoor Sandersstraat opent voedselkast voor mensen met kleine beurs en tegen voedselverspilling

Maatschappij

LICHTENVOORDE - Een voedselkast met gratis levensmiddelen en verzorgingsproducten, bedoeld voor mensen die moeite hebben om rond te komen. Dat was het ideaal van een groepje buurtbewoners in de Sleedoornstraat. Afgelopen woensdag 17 april was het zover, initiatiefnemer Anja Scholten opende de kastdeur. “Het concept is simpel, maar heel waardevol. Mensen die wat over hebben kunnen de producten naar de kast brengen en mensen die iets nodig hebben kunnen het er uithalen.”

Door Dinès Quist

De kast staat tegen de buitenwand van de ‘Stenen Gymzaal’ aan de Pastoor Sanderstraat. “Het is een centrale en toegankelijke plek, maar wel op een plek in de luwte,” vertelt Anja. “De kast is gevuld met levensmiddelen die we samen met buurtbewoners controleren op houdbaarheid. De producten worden gesponsord door de gezamenlijke kerken, lokale supermarkten, drogisten en tandartspraktijken. Van het Armoedefonds krijgen we menstruatieproducten. Met een goed gevulde kast willen we diegenen helpen die te weinig financiële middelen hebben om hun dagelijkse boodschappen te doen.” Anja heeft de samenwerking opgezocht met de organisatoren van soortgelijke kasten in Groenlo en Mariënvelde, zo genaamde MUP punten (MenstruatieProducten Uitgiftepunt). Onderling wisselen zij producten uit, zodat alle punten optimaal voorzien zijn.

Heb je wat over? Breng het naar de kast
De kast is tevens bedoeld om voedselverspilling tegen te gaan. “Iedereen die wat over heeft kan dat naar de kast brengen. Heb je bijvoorbeeld een kerstpakket gekregen met producten waar je niks mee doet? Maak er dan iemand anders blij mee. We hebben een kist naast de kast staan waar de producten in gelegd kunnen worden. Wij controleren de kist dagelijks op houdbaarheid en vullen de kast dan aan. De spelregels staan aangeplakt, zodat iedereen weet wat er wel en niet in de kast mag. Wie nog meer wil betekenen, kan geld in het spaarpotje stoppen die in de kist staat. Wij kopen dan wat er nog mist en vullen de kast aan. We spelen met het idee om ook een winter- en zomeractie te organiseren, een dag waarop mensen kleding en jassen kunnen komen uitzoeken. De locatie is heel geschikt om iets dergelijks te organiseren. Als het zover is dan zoeken we de publiciteit op.”

Warme samenwerking
We zijn heel blij met de plek waar de kast mag staan”, gaat Anja verder. “Het gebouw is van de Gemeente Oost Gelre en wordt gebruikt door stichtingen Over De Top en Bloemencorso Lichtenvoorde. We hebben een fijne samenwerking met hen.” Naomi Heutinck is medeorganisator van Over De Top en is aanwezig bij de opening van de voedselkast, “Wij omarmen het initiatief van de buurtbewoners. De voedselkast past goed bij ons concept ‘iets doen voor de medemens’ dat doen wij met Over De Top ook. Natuurlijk willen wij meewerken aan een initiatief als dit.” Anja is verrast door de warme medewerking van lokale ondernemers en burgers. Zo mochten zij twee weken lang het voedselkastproject onder de aandacht brengen op de reclameschermen en kunnen zij rekenen op een goed gevulde kast met dank aan alle sponsoren. Anja spreekt de wens en het vertrouwen uit dat de kast met respect en discretie behandeld wordt.

Spelregels van de voedselkast in Lichtenvoorde. Foto: Dinès Quist
Anja Scholten opent samen met haar kleinzoon Ted de eerste voedselkast in Lichtenvoorde. Foto: Dinès Quist
Eerste voedselkast in Lichtenvoorde. Foto: Dinès Quist
Anja Scholten en kleinzoon Ted openen de eerste voedselkast in Lichtenvoorde aan de Pastoor Sanderstraat. Foto: Dinès Quist
Anja Scholten, initiatiefnemer van de voedselkast spreekt bezoekers toe tijdens de openingsceremonie. Foto: Dinès Quist
Kist waar gebracht voedselwaar in gelegd dient te worden. Foto: Dinès Quist
Flyer van samenwerking van de verschillen de MUP punten en voedselkasten in de Oost Gelre. Foto: Dinès Quist
Voedselkist naast de voedselkast waar gebrachte voedselwaar in gelegd dient te worden. Foto: Dinès Quist

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant