Strauspier. Foto: PR
Strauspier. Foto: PR

Dialectmuziek met Strauhspier op 26 juni bij Erve Kots

Muziek

Dialectmuziek bij Erve Kots

LIEVELDE - Het 60-Jarig bestaan van de Stichting Culturele Grenscontacten Achterhoek-Westmünsterland is vorig jaar vanweg de coronamaatregelen in stilte voorbij gegaan. Maar op zondag 26 juni wordt dat alsnog gevierd met een mooi concert van Strauspier op ’t terras bi-j Erve Kots.

Dit optreden is er één uit de concertreeks Trompetenbaum und Geigenfeige. Concerten die altijd buiten worden gehouden op de mooiste locaties van Westmünsterland. Twee daarvan zijn dit jaar aan deze kant van de grens. De concertreeks Trompetenbaum und Geigenfeige wordt alweer voor de 15de keer georganiseerd. Verdere informatie is te vinden op www.trompetenbaum-geigenfeige.eu.

Strauhspier is een band voor ‘Plattduutse Musik’. Ze zijn al 40 jaar succesvol in Duitse dialectmuziek en treden op met grotendeels eigen nummers en teksten. Ze hebben al meerdere prestigieuze prijzen gewonnen en het is dus zeker de moeite waard om ze te leren kennen.

Project ‘Nedersaksisch heeft er een woord voor’
Tijdens het concert op 26 juni wordt ook het project ‘Nedersaksisch heeft er een woord voor’ gepresenteerd. Dit project bestaat uit een reizende expositie en een brochure over typische woorden uit de streektalen in het euregiogebied.

De streektalen kennen diverse woorden en uitdrukkingen, die geen equivalent hebben in het Hoogduits en het Algemeen Beschaafd Nederlands. Voorbeelden van zulke ‘onvertaalbare woorden’ zijn het Achterhoekse naffelkuken (onnozele hals) en waerstrubbe (eigenwijs). Evenals een ‘haanepit’ (verwaand persoon) en een ‘freeseköttel’ (iemand die het snel koud heeft) uit West-Münsterland.

In het project zijn twintig van zulke woorden uit de Euregio geselecteerd en door vier cartoonisten in tekeningen gevisualiseerd. Met behulp van dit materiaal zijn een reizende expositie en een brochure samengesteld. Deze expositie gaat de komende twee jaar reizen door de Achterhoek, Westmunsterland, Twente en Drenthe.
Het project is een initiatief van de Stichting Culturele Grenscontacten Achterhoek-Westmünsterland, ter gelegenheid van haar 60-jarig jubileum.

Het concert start om 16.00 uur en duurt tot circa 18.00 uur. Entree: 12,50. Kaartverkoop via de QR-code of vanaf 14.30 uur aan de kassa bij Erve Kots aan de Eimersweg 4 in Lievelde.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna