Koor NOIR uit Zieuwent o.l.v. Tonny Beerten vormt de basis van de show. Als zodanig dragen ze de solisten in hun uitvoeringen. Prachtige koorarrangementen geschreven door Mark van der Mierden kleuren de show. Foto: Aad Witteveen

Koor NOIR uit Zieuwent o.l.v. Tonny Beerten vormt de basis van de show. Als zodanig dragen ze de solisten in hun uitvoeringen. Prachtige koorarrangementen geschreven door Mark van der Mierden kleuren de show. Foto: Aad Witteveen

Leonard Cohen spiegelt Achterhoeks talent

Muziek

DOETINCHEM - “De vrouwen trekken hun bloes uit”, zingt Leonard Cohen in zijn nummer Closing Time. Of dat op 7 januari 2023 gaat gebeuren is de vraag. Maar het dak van Amphion gaat eraf. Daarvan zijn organisatoren Tonnie Marneth en Ben Donderwinkel overtuigd. De mix van Achterhoeks toptalent en de interpretatie van Cohens teksten en muziek levert een show op die je bij blijft.

Feikje Breimer

Reflections @ Leonard Cohen is een Achterhoekse productie van nationaal formaat. Talent genoeg in de Achterhoek weten Tonnie en Ben uit ervaring. Maar als er subsidies te verdelen zijn is de oogst in het oosten van Nederland maar karig constateerden ze. “ ‘A’j meent da’j wat kunt, loat het dan ok maor zien’, zei mijn vader vroeger vaak,” herinnert Ben zich. “Als we landelijke bekendheid willen voor Achterhoeks talent dan moeten we dat laten zien. Daarom hebben we vorig jaar de Stichting Muziek en Theater Oost-Nederland opgericht.”

Talentstichting
Tonnie: “De stichting heeft twee peilers; beleid en talentontwikkeling. We willen samen met overheden beleid vormen waarbij cultuur tot zijn recht komt,” legt Tonnie uit. “Cultuur heeft een belangrijke verbindende rol. In een koor of toneelvereniging tref je leden met verschillende achtergronden, de meerwaarde is belangrijk.” “De tweede peiler richt zich op talentontwikkeling,” vult Ben aan, “geef beginnend talent een professionele omgeving, dat doen we door ons te richten op grote producties zoals Reflections @ Leonard Cohen.

Spot aan
“De teksten van Cohen zijn prachtig en bieden veel mogelijkheden,” verklaart Ben de keus voor deze artiest. “We hebben zeventien nummers van Cohen geselecteerd en zijn met toppers op het gebied van licht, geluid, choreografie uit de regio om de tafel gaan zitten,” vervolgt Tonnie, “op welke manier kunnen we de sfeer zo goed mogelijk overbrengen? Soms werkt een theatraal orkest, dan weer een solo sopraan, of we zetten een mondharmonica in om de lijnen te verbinden.” “Het is zeker geen tribute aan Cohen waarbij we zijn manier van zingen zo nauwkeurig mogelijk imiteren,” benadrukt Tonnie. “We brengen de sfeer van zijn teksten over, er is zelfs een nummer volledig in jazzstijl. Prachtig!”

Meer informatie op de website: www.muziektheateroostnederland.nl 


www.amphion.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant