Tom Schepers, Jan Willem Kolkman en Kees Roelofsen in de clip van 'Kerstballers'.

Tom Schepers, Jan Willem Kolkman en Kees Roelofsen in de clip van 'Kerstballers'.

Zieuwenste vrienden lanceren opvolger eigen kersthit 2021: ‘Kerstballers’

Muziek

ZIEUWENT - Afgelopen jaar lanceerden ze vlak voor Kerst onder de naam ‘Provosheren ft Jan Willem’ hun zelf bedachte en uitgevoerde Kerstlied ‘Kerstfeest Gerstfeest’. De Zieuwentse creatieve vrienden Jan Willem Kolkman, Kees Roelofsen en Tom Schepers. Werden afgelopen jaar alle clichés over Kerst uit de kast getrokken, dit jaar kozen de Zieuwentenaren voor een opvolger, die uiteraard niet uit kon blijven, voor een andere opzet in invulling, maar met hetzelfde doel; puur voor de lol! (tekst gaat verder onder de video)


Door Henri Walterbos

Vervolg
“Het is eigenlijk een vervolg op vorig jaar want toen hadden we voor de lol bedacht om een kerstnummer te maken waarin we vooral onszelf ook niet al te serieus namen. Gewoon omdat het ons een keer leuk leek om zoiets te maken. Ook compleet niet wetende wat de reacties zouden zijn. We hebben zo veel lol gehad bij het maken, en de reacties waren zeer positief van meerdere kanten dat we bedachten ‘weet je wat, misschien bedenken we nog wel een keer wat’, kunnen we misschien wel een zomerhit maken. In alle enthousiasme van vorig jaar dachten we aan veel dingen om te doen, maar als je dan weer met je alledaagse zaken bezig bent, de tijd verstrijkt, dan raakt het weer in de vergetelheid en op de achtergrond,” kijkt Jan Willem terug.

Een feestje waar alle drie de mannen aanwezig waren was de ommekeer. “We spraken elkaar op een feestje en zeiden we ‘volgens mij wordt het weer eens hoog tijd weer eens keer iets mafs te maken.’ Zodoende zijn we een keer bij elkaar gekomen en was eigenlijk het idee om wel weer iets met Kerst te doen, maar dan wel wat anders als de vorige keer. Het was qua genre even zoeken. ‘Kerstfeest Gerstfeest’ was meer een popballade-achtig nummer, een beetje boyband-achtig idee. Daarom vonden we dat we nu iets totaal anders moesten doen qua stijl. Tom en Kees hadden al een keer eerder een sketch gemaakt waarin rapmuziek zat en zijn we dat maar gaan proberen. Toen heb ik gewerkt aan de muziek, wat probeersels gemaakt om iets van een rap-instrumental te maken. Hebben we een paar keer bij elkaar gezeten, heeft eenieder aan een coupletje gewerkt en hebben we samen het refrein geschreven. Daarmee hadden we de ruwe versie staan van het nummer. Daarna ben ik er mee aan het afmixen gegaan en hebben we nog een volle dag beelden geschoten om die videoclip te maken. Ook in Duiven bij de Intratuin. Dat was lachen. In de dagen daarna heeft Kees het in elkaar gemonteerd en is de clip het uiteindelijke eindresultaat.”

Leuke reacties
Het nummer slaat wederom aan, zo blijkt de eerste dag al. Jan Willem lacht. “Na een dag is het nummer op Instagram al twee keer zoveel bekeken als die van vorig jaar. De reacties zijn ook nu weer hartstikke leuk. Ook nu hebben we er weer enorm veel plezier aan beleefd, puur voor de hobby. Het is leuk iets te maken wat mensen aan het lachen maakt zo rond de feestdagen. We nemen onszelf ook deze keer niet serieus en verwachten dat anderen dat ook niet zullen doen. Er zit dit jaar wel meer werk in dan die van afgelopen jaar maar we hadden dit jaar meer aanlooptijd dan vorig jaar. Vorig jaar moest het in een dag of twee gebeuren. Nu zijn we een stuk eerder begonnen. We hebben er ook iets meer over nagedacht, als je het vergelijkt met afgelopen jaar. Als mensen het leuk blijven vinden maken we misschien volgend jaar wel weer een derde lied. We zien het vanzelf wel.

Inspiratie
“De insteek was dat we dit jaar een ander genre wilden gaan doen dan vorig jaar. Bij rapmuziek is het zo, daar hoort een beetje bij dat je in de tekst best wel opschepperig bent of een beetje stoer doet. We hebben geprobeerd om in de coupletten over Kerst uit de hoogte te doen en om in het refrein een contrast te maken met ‘oké, je doet dan wel zo cool, maar denk je ook wel aan je vrienden of familie?’ Een beetje voor het tegengeluid wat daarin zit. Het idee erachter is eigenlijk dat wij met zijn drieën een beetje doen alsof we hartstikke cool zijn, maar dat dat toch eigenlijk niet de boodschap van Kerst moet zijn. Dat is een beetje het verhaal erachter, en ja we weten ook wel dat het niet als Shakespeare in elkaar zit.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant