De bandleden van Mister & Missisippi met links Tom Broshuis. Foto: eigen foto

De bandleden van Mister & Missisippi met links Tom Broshuis. Foto: eigen foto

Tom Broshuis naast muzikant ook producent en gitaarroadie

Muziek

‘Lekker samen met vrienden muziek maken en na afloop bier drinken’

Door Henri Walterbos

GROENLO - Met Mister & Mississippi vierde hij successen in binnen- en buitenland. Nadat de successen iets minder werden en zangeres Maxime Barlag naar het buitenland vertrok voor onbepaalde tijd, nam de band een ‘sabbatical’ die uiteindelijk 5 jaar duurde. Onlangs trad de band weer op in Tivoli in thuisstad Utrecht. Dit vanwege het 10-jarig jubileum van het titelloze debuutalbum. Wat betreft gitarist/componist Tom Broshuis uit Groenlo smaakt het naar meer. 

“Maxime was een tijdlang weg uit Nederland, maar nu is ze al een tijdje terug en zijn we in mei of juni met elkaar weer een keer een biertje gaan drinken. Dat was heel gezellig. Met de jongens hadden we het er al eens over gehad dat het leuk zou zijn een show te doen ter ere van het 10-jarig jubileum van ons debuutalbum. Toen we dat biertje dronken was ook Maxime enthousiast en hebben we gelijk onze toenmalige boeker gebeld. De dag later was er al een showtje gepland. Dat ging heel rap.”

Chemie
Tijdens de repetities bleek de chemie nog dezelfde en zaten de nummers er vrij snel weer in. “Met Billy Connected deden we ook een keer een reünieoptreden bij Rockcafé Taste in Groenlo, toen ging repeteren ook heel goed. Zijn we een weekend de Eurostudio in Lichtenvoorde ingegaan en bleek het heel goed te gaan. Je verleert het eigenlijk helemaal niet zo snel,” stelden Tom en kompanen van Mister & Mississippi ook tevreden vast. “Na twee keer repeteren zat de eerste set er al helemaal in. Hebben we nog een paar liedjes meer ingestudeerd. Toch is het als je op zo’n podium staat totaal anders. Maxime en Samgar hadden 5 jaar niet meer op een podium gestaan.” Of het uitverkochte optreden een vervolg krijgt weten de bandleden nog niet. “De sfeer was uitstekend en het voelde ook best wel goed. We leven allemaal een heel ander leven nu, dan toen we de band nog hadden. Danny (van Tiggele, HW) en ik zitten nog helemaal in de muziek, Samgar is weer gaan studeren en Maxime heeft een fulltimebaan. Dan wordt touren wel lastig.”

La Belle Epoque
Met grote namen als Judy Blank, Blaudzun, Yorick van Norden en Pablo van der Poel van DeWolff, uit het Nederlandse popcircuit namen Mister & Mississippi-muziekmaatjes Danny van Tiggele en Tom een heel bijzonder album op onder de naam La Belle Epoque. Het album kreeg lovende recensies maar werd nooit live gespeeld. “We hebben hier de nodige radio-optredens mee gedaan. Dat was superleuk. Het was voor mij bovendien een heel leerzaam proces omdat ik, naast zelf meespelen, veel met opnames en produceren bezig was.” Een tweede album is inmiddels opgenomen, kompaan Danny tekende hiervoor afgelopen week een contract met platenmaatschappij V2maar. Tom mag er nog niets over naar buiten brengen en vertellen wie deze keer allemaal meewerken, behalve… “Dat wordt echt vet,” lacht hij geheimzinnig.

Tour gecanceld vanwege corona
Tom werkte ondertussen mee aan het album van Yorick van Norden, een erkend en veel gevraagd singer/songwriter. “Ik heb er gitaar op gespeeld en het album voorzien van soundscapes.” Ook trad hij toe tot diens band om een tour te gaan doen. Toen die releaseshow er was zou er net weer een lockdown komen. “Dat optreden ging wel door maar de hele tour werd gecanceld. Hebben we tussen de lockdowns door nog enkele optredens kunnen doen.” Voor de nieuwe, nog uit te brengen, plaat van Yorick ging Tom mee naar de Abbey Road Studios in London, ooit de thuisbasis van The Beatles. “Heel bijzonder om daar op te nemen. Wij zaten in studio 2, de op een na grootste studio. Stond daar de vleugel nog van Elton John en de piano waar The Beatles The Magical Mystery tour mee hebben opgenomen. Heel bizar. Ik speel nu in zijn liveband, binnenkort ga ik weer wat inspelen voor zijn nieuwe album.”

‘We leven
allemaal een
heel ander
leven nu,
dan toen we
de band
nog hadden’


Heirloom 2
Tom’s eerste solo-album, Heirloom, was volledig gebaseerd op zijn thuis- en huiskomen in de ouderlijke woning in Groenlo. Heirloom deel 2 is inmiddels al geruime tijd klaar. “Ik heb het zo druk gehad. Ik kom daar gewoon niet aan toe,” excuseert Tom zich lachend. “Ik heb veel voor anderen gedaan. Dan komen je eigen dingen onder op de stapel te liggen. Ik heb het album geschreven toen ik drie jaar geleden naar Japan ben geweest, werd ik geïnspireerd door die reis, door bepaalde plekken of momenten. Ik was toen voor de eerste keer in mijn eentje lang weg, ver van huis. In maart ga ik weer naar Japan. Als ik daarvan terug ben, breng ik hem misschien wel uit.”

Druk 2022
Tom kijkt terug op een druk 2022. “Ik heb afgelopen jaar ook heel veel voor anderen gewerkt. Ik ben met De Staat meegeweest als backliner en heb drie weken lang aan een project met dansers en acrobaten in Carré Amsterdam meegewerkt waar Blaudzun muzikaal onderdeel van was. Was ik met hen mee als backliner. Beide bands ken ik uit de tijd met Mister & Mississippi. Dat bevalt heel goed maar er gaat natuurlijk niets boven zelf spelen. Lekker samen met vrienden muziek maken en na afloop bier drinken. Ook bij Tivoli Utrecht werk ik nog, als een soort host en artiestenbegeleider. Zo ook voor Iggy Pop, waarvoor ik zaken moest regelen. Best wel leuk. Met de een heb je veel contact en sommigen zie je vijf minuten voor aanvang van de show pas.”

2023
“Voor komend jaar gaan we de La Belle Epoque-plaat afmaken en ik heb al een aantal productie- en opnameklussen staan, ik ga weer met De Staat mee naar veel leuke festivals en misschien het buitenland. En wie weet gaan we met Mister & Mississippi iets doen, een plaat opnemen bijvoorbeeld. Dat lijkt me heel leuk weer. Zo’n plaat met elkaar schrijven en opnemen is heel leuk en dan er misschien een kleine tour aan vastknopen. Op het Conservatorium Haarlem en de Herman Brood-Academie geef ik wel eens gastlessen over podiumzaken. Heel veel bands hebben geen idee wat er allemaal bij komt kijken.”

Tom in zijn element op het podium tijdens het concert van Mister & Mississippi onlangs.
Mister & Mississippi vlak voor het 'reünieconcert'.
Tom Broshuis tijdens het concert in Tivoli Utrecht, ter ere van het debuutalbum dat 10 jaar geleden uitkwam.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna