Shuffle Percussion Group op het megapodium van Gelredome als opening van Snollebollekes LIVE.
Shuffle Percussion Group op het megapodium van Gelredome als opening van Snollebollekes LIVE. Matrixx Events

‘Het is echt een onmundige ervaring die we nu meemaken’

Muziek

Shuffle Percussion Group onderdeel Gelredome-shows Snollebollekes

Door Henri Walterbos

ARNHEM/GROENLO - Een natte, druilerige, koude zaterdagmiddag in Groenlo, mensen diep weggedoken in hun jassen, zelfs schuilend voor stevige buien die pieken op Buienradar. Voor 12 Grollenaren ziet de zaterdagmiddag er geheel anders uit, is het zweten geblazen. Met een tiental danseressen staan de 12 leden van Shuffle Percussion Group, dan nog in het diepste geheim, tussen hoge vlammen, onder loeihete lampen, op het megapodium van het Gelredome in Arnhem voor de generale repetitie voor wat komen gaat deze avond; optreden als onderdeel van de grote Snollebollekes-LIVE-show, voor 30.000 mensen. 

‘Toen ik de
mail zag dacht
ik eerst joajoa’


Aan de telefoon een uitgelaten Kim Stammers van Shuffle, vlak na de ‘generale’. “We mochten er niet eerder ruchtbaarheid aan geven, maar we vinden het fantastisch natuurlijk,” lacht ze. “De organisatie wilde graag een slagwerkgroep van minimaal 12 personen op het podium hebben als opening van de show en ergens midden in de show.”

Mailcontact
Het balletje begint te rollen als een maand geleden een mail binnenkomt van Matrixx Events uit Nijmegen, de organisatie achter de vier uitverkochte concerten van de Snollebollekes in het Gelredome. “Het is echt een onmundige ervaring die we nu meemaken. Best wel uniek. Heel erg leuk ook voor de jonge aanwas die we erbij hebben gekregen. Die weten niet wat ze overkomt. Wij allemaal niet trouwens, want zo’n optreden, voor zoveel mensen, hebben we nog nooit gehad natuurlijk.”

‘Joajoa
Zaterdag en zondag mochten de Grolse slagwerkers aantreden, aanstaande vrijdagavond en zaterdagavond wederom. Artistiek leider, tevens bandlid, John Sonderen kijkt maandagmiddag al even enthousiast terug als Kim vooruit keek, op de twee happenings van afgelopen weekend. “Het is gekomen door een filmpje op ons YouTube-kanaal. We dachten altijd ‘daar wordt niet zo vaak naar gekeken’, maar als de juiste mensen kijken, dan kom je vanzelf op de goeie plekken terecht,” lacht John, die nuchter naar het verzoek in zijn mailbox keek. “Toen ik de mail zag dacht ik eerst ‘joajoa’, heb ik er niemand over verteld. Eerst maar eens zien of het wel van de grond komt, voordat ik iedereen enthousiast maak.”

Het verzoek bleek menens. “Ze waren best wel serieus. Best wel kort dag ook. De showdirector kwam samen met de eigenaar van Matrixx Events direct naar onze eerste repetitie toe. We gebruikten de Japanse trommels, waar ze eigenlijk ook naar op zoek waren. Heb ik slagwerkmuziek gecomponeerd en op noten uitgewerkt, op muziek die zij ons aanleverden. Hebben we afgelopen vier weken intens gerepeteerd en zaakjes geregeld, want er komt ontzettend veel bij kijken. Elke repetitie hebben we opgenomen, terug gekeken en opgestuurd naar de organisatie. Het is een enorme professionele show, wij maar een stelletje amateurs. Wel gedreven en goeie amateurs, maar voor hun is het ook wel wat om met een groep in zee te gaan die je eigenlijk niet kent. Iedereen heeft er hard aan gewerkt. Er moesten ook nog rekjes gemaakt worden waar de trommels in moesten staan. En best wel grappig, ik had de noten van de muziekstukken nog niet klaar of de leden vroegen er al om. Dat is normaal niet zo hoor. Meestal moet ik vragen of ze de noten in willen studeren.”

‘Op het
moment dat
je staat te
spelen valt
dat doek
ineens,
best wel
een heftige
ervaring zo’n 
eerste keer’


Hele ervaring
Zaterdag vertrok het gezelschap al op tijd naar Arnhem. “Mooi is het dat je met de vrachtwagen het stadion inrijdt om uit te laden. Op zich al een hele ervaring. Het is ontzettend groot daar. De gehele middag hebben we gerepeteerd met de tien danseressen waar we de opening mee deden. En ’s avonds sta je daar voor het eerst op zo’n podium. Best wel spannend. Die zaal helemaal vol, sta je achter zo’n groot valdoek, voor grote led schermen. Op het moment dat je staat te spelen valt dat doek ineens. Best wel een heftige ervaring de eerste keer,” vertelt John. “Het ging hartstikke goed. Enorm tof om te doen. Het duurt twee keer twee minuten wat wij doen. Er gebeurt dan zoveel in die tijd, maar het is voorbij voor je het in de gaten hebt.” Alles was tot in de puntjes geregeld. “Het productieteam dat alles moest regelen achter de schermen was afgelopen week nog actief in Abu Dhabi bij de Grand Prix. Die doen alleen maar hele grote dingen, ook het Songfestival. Heel erg leuk daar een keer mee te werken.”

Genieten
De slagwerkers genoten met volle teugen, ook achter de schermen tussen artiesten als Donny, Mart Hoogkamer, Willeke Alberti, DJ’s Coen & Sander. “Achter de schermen tussen die andere artiesten, best wel leuk om mee te maken. Het visuele en het vuur maakten het wel af. We zijn al weer benaderd door een andere man voor een ander evenement. Het is echt een uitje.”

Amphion Open
Wie Shuffle Percussion Group aan het werk wil zien kan vrijdag 7 april in Amphion Doetinchem terecht voor Amphion Open, alwaar Shuffle 20 minuten optreedt, naast tal van andere optredens.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna