Arjan Vreman met de Biebel waaraan hij meewerkt. Foto: Mark Ebbers
Arjan Vreman met de Biebel waaraan hij meewerkt. Foto: Mark Ebbers

Superfan Arjan: Normaal tot na de dood

Muziek

ULFT - Het DRU poppodium in Ulft staat op zondag 7 mei helemaal in het teken van de Achterhoekse boerenrock-muzieklegendes van Normaal. Het is de eerste editie van de Høkerstreff. Waar een aantal van de fanatiekste verzamelaars hun collectie showen. Daarnaast kunnen bezoekers hun eigen dubbele Normaalspullen meenemen om te ruilen. Natuurlijk is er ook muziek, met als headliner de Normaal-tributeband de Kisjeskearls. Arjan Vreman uit Zevenaar is een van de organisatoren.

Door Mark Ebbers

Dat Arjan (51) – in het dagelijkse leven rangeerder bij FedEx - een Normaal-fan in hart en nieren is, is duidelijk voordat hij er iets over vertelt. Gekleed in een Normaal-shirt in zijn huis waarin Normaal aan de muur hangt en in de kasten staat. Concertposters, portretten, albumhoezen, glazen en ook een replica van het Normaal-standbeeld in Hummelo.
Als kleine jongen kwam hij al in aanraking met Normaal en hij zag ze voor het eerst live, samen met zijn vader, op het roemruchte Lochemse popfestival op Hemelvaartsdag 1977. Het was het jaar dat het toen zo’n twee jaar bestaande Normaal doorbrak met de klassieker Oerend Hard. “Ik weet nog dat ik toen al onder de indruk was, vooral van Drieteri’je Blues”, herinnert hij zich.
Het was het begin van een leven met Normaal. “Met een groepje gingen we naar concerten, naar heel veel concerten. In tenten, op festivals en ook in het theater.”

Vinyl Biebel
Hij heeft vrijwel alles wat Normaal aan muziek uitbracht in bezit. “Echt alles is bijna onmogelijk, maar het meeste heb ik, en dan vooral op vinyl. Niet alleen platen maar ook veel shirts en andere merchandise.” Vinyl- en Normaal-fan als hij is, is Arjan een van de makers van de Vinyl Biebel van Normaal, een boek dat tijdens de Høkerstreff te koop zal zijn.

Trots
Wat maakt Normaal voor hem zo bijzonder? “Ze staan dicht bij de mensen, ze maken je trots op de Achterhoek.” Zeker in de beginjaren waren de ‘anhangers’ van de band idolaat van dat imago, aldus Arjan. “Als Bennie Jolink gezegd zou hebben ‘We steken het gemeentehuis van Doetinchem in brand’, dan was dat gebeurd.”

Normaal op de uitvaart
Normaal zal met Arjan meegaan tot na zijn dood: “Mijn favoriete nummer is Ballade van de Muzikant, van de overleden Jan Manschot, mijn Normaal-held. Ik mijn uitvaart-cd met lied erop al klaarliggen.” Zijn vrouw en twee kinderen zullen zijn wens, mocht het zover zijn, ongetwijfeld respecteren, maar verder hebben zijn gezinsleden Arjans Normaalliefde niet overgenomen: “Met name mijn zoon vindt het eigenlijk niks.”

Høkerstreff
Op de Høkerstreff laten een aantal van de fanatiekste verzamelaars hun Normaal-collectie aan het publiek zien. “Het zijn mensen met eigen Normaal-musea”, noemt Arjan het. “Ze hebben veel dingen die zelfs Normaal zelf niet eens heeft.”
Theo van Wanrooy zal er zijn. Hij is schrijver van een Normaal-boek en verzamelaar van al het vinyl dat verschenen is van de band. Jan Donkers showt documentatiemateriaal uit de periode van 1974 tot 1984. In zijn collectie zitten onder andere veel posters en contracten. Remco Neijmeier is een verwoed verzamelaar van T-shirts van Normaal, hij heeft er inmiddels meer dan 750! Daarvan laat hij in Ulft vooral de meest bijzondere exemplaren laten zien. Roy Maats, organisator van het Høkersweekend en uitgever van de Anhangerschapbode, is er met zijn enorme verzameling van memorabilia van Normaal. De Didamse platenzaak Eastman Records zal aanwezig zijn bij DRU met een verkoopkraam met veel vinyl, posters en memorabilia van Normaal.
Naast al deze verzamelingen is het op deze eerste zondag van mei voor bezoekers ook mogelijk zelf dubbele Normaal-spullen mee te nemen en te ruilen.

Kisjeskearls
En er is muziek: vanaf 15.00 uur treden in het poppodium de Kisjeskearls op. Kisjeskearls is de Achterhoekse vertaling voor marskramers, die van deur tot deur trokken om hun waren te verkopen en verhalen te vertellen. Nu zijn er Kisjeskearls die van podium tot podium trekken om de muziek van hun helden Normaal te laten horen. Zij spelen niet alleen de hits uit de meer dan veertigjarige Normaal-historie, maar met name ook het betere onbekendere werk. “Kisjeskearls is de beste tributeband van Normaal die er is”, stelt Arjan zonder meer.

Normaal weer op de planken
Normaal zelf zal binnenkort weer optreden - weer terug zijn - op het Lochemse openluchtpodium op Hemelvaartsdag. Arjan zal daar ook zeker bij zijn: “Na hun afscheidsoptreden in Gelredome in 2019 kwamen er nieuwe medicijnen waardoor de aan zware benauwdheid lijdende Bennie Jolink toch weer kan optreden. En wie weet spelen ze op het Høkersweekend in september. Dat zou helemaal mooi zijn.”

Kaartverkoop
Kaarten voor Høkerstreff kosten 5 euro en zijn verkrijgbaar via de website of telefonisch via 0315-200150.


www.dru-industriepark.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna