De gasten van de ontbijttafel proosten op de opening van Roomse Herrie

De gasten van de ontbijttafel proosten op de opening van Roomse Herrie

Koolmees Photography

Roomse Herrie: grandioos eerbetoon aan de Oost Gelrese muziek (geschiedenis)

Muziek

‘Je gaat even terug in de tijd’

Door Barbara Pavinati

GROENLO – Wat zijn de Oostgelrenaren trots op hun muziekgeschiedenis en muzikanten en wat genieten ze voluit van dit goed ontwikkelde talent in hun gemeente. Op zondag 3 maart tijdens de derde en uitverkochte Roomse Herrie LIVE bij City Lido in Groenlo gaat het dak eraf. Bij de muzikanten, maar zeker ook bij de bezoekers. Dansen, lachen, proosten, bijkletsen met oude bekenden, wijzen naar de tegels met grappige spreuken die de Theaterzaal sieren. Een Roomse Herrie die elf jaar op zich heeft laten wachten. En dat wachten was de moeite waard! Het is niet alleen een popreünie, maar ook een reünie met kameraden en vriendinnen van vroeger. Voor sommige bezoekers is dit de eerste die ze bijwonen, maar er zijn er ook die er nu drie van hun lijstje kunnen afvinken. Een hele dag in het teken van muziek, de motor van het leven. Wat kun je je nog meer wensen?

Zelf uitvinden
Na een vingervlug op de gitaar gespeeld thema van de film ‘Mission Impossible’ door Mart Hillen en met een lekker broodje achter de kiezen, kan je in de ochtend genieten van de ontbijtshow ‘An Toafel’. Hieraan doen mee: Joost Carlier, Jan Kolkman, Peter Groot Kormelink en Peter Beets. Een gesprek dat dankzij de goede vragen en begeleiding van Willem te Molder en Thomas Spekschoor inzichten geeft over wat de muziek maakt in de Achterhoek, de Achterhoek die, zacht en rond is, vol bescheiden mensen die niet klagen. Er wordt besproken dat de generatie muzikanten van Normaal alle muziek zelf heeft moeten uitvinden. Ze hadden geen echte voorbeelden en gaven veel tegengas tegen de gevestigde orde. Deze tegengas was ook een inspiratiebron voor hun muziek, die altijd iets heel eigens heeft gehad. Het was een tijd waarin je gezamenlijk aan tafel naar radio Luxembourg luisterde en soms goed aan de knoppen moest draaien om de ruis weg te krijgen. In die tijd is de muziek ontdekt. Het ontbijt wordt drie keer opgeluisterd met een muzikale omlijsting door een of twee van de gasten al of niet begeleid door Mart Hillen.

Tijdens het geanimeerde gesprek komt er belangrijk nieuws boven tafel. Joost maakt bekend dat hij een film over de familie Kolkman wil gaan maken. Een film waar hij twee miljoen voor nodig heeft. Hij hoopt dat bedrag snel in te zamelen.

Tegen het einde schuift burgemeester Bronsvoort aan en vertelt dat ze trots is op Oost Gelre en haar muziekevenementen. Nadat er aan tafel nog veel meer gezegd, gelachen en serieus besproken is, ontkurken burgemeester Bronsvoort en Willem een champagnefles om Roomse Herrie te openen. Alle gasten aan tafel proosten op deze mooie dag.

Net als vroeger
In de Theaterzaal, de Pelikaan en de Kelder treden volgens een afwisselend rooster 21 bands op. De muziek is divers: van jazz tot rock. Een ding is zeker: het swingt de pan uit en iedereen komt aan zijn trekken. “Je gaat even terug in de tijd,” lacht een bezoeker, “Lekker rocken net als vroeger”, juicht een ander. Het overgrote gedeelte van de aanwezigen is dertig plus, maar als The Watchtower optreedt, zie je dat de zaal gevuld is met de jongeren die zeker ook aanwezig zijn. “Mooi dat jong talent ook een podium krijgt,” fluistert het publiek. Eerder die middag waren de ‘ouderen’ al verrast door de psychedelische klanken van Billy Connected, een band die met zijn verhalende ‘Floating Rock’ niet echt bekend is. Wat ook niet gek is, want in 2012 zijn ze gestopt met optreden. Uit het publiek klinkt veel lof. Misschien de draad weer oppakken? “El Jando staat in het programmaboekje beschreven als ‘Dance’, maar door dit genre met instrumenten uit te voeren geven ze er een hele nieuwe en eigen betekenis aan. Zangeres Marjan Welman (die eerder die dag een rockend optreden met Elister gaf, BP) heeft een gastoptreden met deze band gegeven. Wat heeft ze toch een dijk van een stem! Dit vergeet ik nooit meer!”, roept een bezoekster lyrisch. Als in de avond De Gracht zijn klassieker ‘Twee perfecte handen’ speelt, zingt de zaal het uit volle borst mee en bijna ieder in het publiek laat zijn of haar twee handen symbolisch in de lucht zwaaien. Afsluiter van de avond is de rockband Premium die met een grandioze uitvoering van Bohemian Rapsody City Lido nog eenmaal stevig op zijn grondvesten doet trillen. Om 21.45 uur is het dan echt uit met de pret. Bezoekers keren per fiets of gratis pendelbus huiswaarts om daar nog lekker in muzikale sferen te verblijven.

Reactie organisatie
“Het was fantastisch. We hebben alleen maar blije mensen gezien. Mensen kwamen met een lach binnen en gingen met een nog bredere smile weer weg. Zoals vooraf bedoeld pakte ook helemaal zo uit. Het was één grote reünie en weerzien met mensen. Zowel voor bezoekers als muzikanten die zich tien slagen in de rondte hebben gerepeteerd. En wat waren ze allemaal goed. We hebben alleen maar lyrische reacties gehoord van zowel bezoekers als muzikanten. Met elkaar hebben we er een fantastisch evenement van gemaakt. En zo gaaf dat ook de jonge bands zo genoten en allen voor een volle bak speelden. En vergeet niet de locatie. Die is uniek. Leuk dat muzikanten dit ook zo ervaren. Wat moeten we ons daar ook gelukkig mee prijzen. Ook de Ontbijtshow was een schot in de roos, met prachtige gasten aan tafel. We kijken allen met een heel goed gevoel terug,” meldt de organisatie de volgende ochtend in alle vroegte.

Afbeelding
Jan Willem Kolkman rockt met Premium.
Ernesto Oosthuizen op toetsen bij De Gracht.
Afbeelding
King Boogie.
Volle bak bij de ontbijtshow.
Volle bak bij de ontbijtshow.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
De presentatoren van de ontbijtshow.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Desire.
Marjan Welman rockt de sterren van de hemel met Elister
Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant