Acinom. Foto: PR
Acinom. Foto: PR

Acinom organiseert regionale Harmonicadag bij Den Diek

Muziek

LICHTENVOORDE - Acinom bestond in februari 35 jaar. Om dat lustrumjaar extra muzikale luister bij te zetten organiseert de Lichtenvoordse (har)monicaclub een Harmonicadag voor trekharmonicaverenigingen en -spelers. Op zondag 26 mei treden verschillende monicagezelschappen uit de wijde omgeving op, zowel buiten als binnen. Iedereen is welkom om te komen kijken en luisteren en misschien wel mee te spelen.

Door Mark Ebbers

Wim Konings (75) uit Winterswijk is muzikaal leider van Acinom, de naam is ontstaan door het omkeren van het woord monica. Louise Nijrolder (70) uit Vragender is er als voorzitter en Piet ten Hoopen (81) uit Dinxperlo als penningmeester. Bernadette Schutten (65) uit Lievelde is secretaris. De monicaclub heeft momenteel 14 leden – van een zekere leeftijd –, die afkomstig zijn uit Lichtenvoorde en (wijde) omgeving, waaronder een dame uit Duitsland. De repetitie is elke maandagavond in Den Diek in Lichtenvoorde. “Het aantal leden mag best wat groter worden”, vindt Wim. “We hebben er sinds kort twee nieuwe leden bij, maar een ledenstop zoals we ooit hebben gehad is nog lang niet aan de orde. Belangrijk is vooral dat iemand bij de groep past.” Problematisch is dat er verschillende notatiesystemen zijn voor monicaspelers, vervolgt hij. “Een nieuweling kan gebruik maken van ons notensysteem met cijfers of het Griffschrift of het gewone noten notatiesysteem.”

Andere spelers ontmoeten
Sinds corona is er naar mening van het viertal weinig meer op monicagebied georganiseerd. Wim: “Die tijd is slecht geweest voor de verenigingen, zeker voor clubs met vooral leden van een hogere leeftijd.” Daarom vinden hij en zijn drie collega’s het extra mooi dat Acinom nu als eerste Oost Gelrese vereniging de Harmonicadag organiseert, zeker in het jaar dat het gezelschap 35 jaar bestaat. Acinom heeft zelf vaak meegedaan aan andere Harmonicadagen. Die dagen zijn ook erg geschikt om andere spelers te ontmoeten en van elkaar te leren, want harmonicalessen bij officiële muziekscholen zijn er nauwelijks.

Speel mee
De voorbereidingen richting 26 mei zijn volop bezig. “De vergunningen zijn binnen”, vertelt Louise. “Die zijn nodig omdat de dag zich deels buiten afspeelt, op het terrein van Den Diek.” Tijdens de Harmonicadag treden acht monica-orkesten op, waaronder Acinom zelf. De orkesten hebben zich aangemeld via Klank, het tijdschrift voor accordeon- en trekharmonicaspelers. Elk optreden duurt ongeveer drie kwartier. Daarnaast zijn losse spelers van harte welkom, zij kunnen met elkaar groepjes vormen, en er is een vrije groep. Die laatste groep heeft, in tegenstelling tot Acinom zelf, een drummer in de gelederen.

Repertoire
Het repertoire van Acinom omvat bestaande nummers, al dan niet door de club zelf bewerkte versies van monica-arrangementen. “Vrijwel altijd van Duitse of Oostenrijkse origine”, vertelt Piet. “Maar ook wel Engels, zoals When then saints.” Aangevuld door Louise: “En we hebben meerdere Nederlandse medley’s.” Er wordt in principe van bladmuziek gespeeld, maar ook geïmproviseerd over de basis die op papier staat.

Info
De Harmonicadag, van a tot z georganiseerd door Acinom zelf, is op zondag 26 mei van 11.00 tot 16.30 uur, mensen kunnen in- en uitlopen wanneer ze willen. Iedereen is welkom, aanmelden is niet nodig en de toegang is gratis. “Een natje en een droogje zijn verkrijgbaar”, sluit Piet af. “Die zijn wel tegen betaling.” Cultureel centrum Den Diek is te vinden aan de Dijkstraat 30 in Lichtenvoorde (ingang en parkeren naast de Hamalandhal aan Van de Meer de Walcherenstraat 3).


www.acinom.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant