Mountainbiken is in deze regio populairder dan ooit. Foto: Stichting Achterhoek Toerisme
Mountainbiken is in deze regio populairder dan ooit. Foto: Stichting Achterhoek Toerisme

Achterhoek groeit in snel tempo uit tot walhalla voor mountainbikers

Natuur

ACHTERHOEK - Vele honderden mountainbikers leven zich wekelijks uit op de tien officiële MTB-routes in de Achterhoek. Het Routebureau van Achterhoek Toerisme hoopt dit aantal de komende jaren te verdubbelen zodat er één groot routenetwerk ontstaat. Met onder meer gravelbiken en trailrunning zijn er ook andere manieren om avontuurlijk outdoor te sporten in de Achterhoek én van het natuurschoon te genieten.

Door Rudi Hofman

Nog dit jaar komen zeer waarschijnlijk twee nieuwe MTB-routes gereed in de omgeving van Zelhem. “Ik denk dat we uiteindelijk op wel zo’n twintig routes zullen uitkomen met een totale lengte van ruim 300 kilometer”, zegt Harry van den Broek. 

Van den Broek is campagnecoördinator Outdoor Achterhoek namens Achterhoek Toerisme. Met de campagne wordt de regio samen met negentien meebetalende campagnepartners als buitensportbestemming geprofileerd. “Naast dat de lokale horeca, fietsenzaken en verhuurbedrijven meeprofiteren, zien we ook dat onze websites met routeaanbod steeds beter worden gevonden door de lokale inwoners.”

Routebureau

Ruim twee jaar geleden ging in Barchem de schop in de grond voor de eerste vernieuwde MTB-route in de Achterhoek. Dankzij de medewerking van landeigenaren en (financiële) steun van gemeenten en de provincie is het aantal routes daarna razendsnel uitgebreid. Namens het Routebureau van Achterhoek Toerisme heeft Jan ten Have gezorgd voor de vergunnings- en subsidieaanvragen.

Volgens Van den Broek verdienen ook de talrijke vrijwilligers die bij de aanleg en het onderhoud van de routes in de Achterhoek betrokken zijn alle lof. Zij verzetten letterlijk en figuurlijk bergen werk namens de speciaal voor dit doel opgerichte Stichting MTB Achterhoek. Wie als vrijwilliger een steentje wil bijdragen, kan zich bij de stichting aanmelden. 

De mountainbikeroutes vergen ontzettend veel onderhoud. Dit wordt verzorgd door vrijwilligers, maar het onderhoud brengt wel kosten met zich mee. “Om dit blijvend te kunnen bekostigen, vragen we mountainbiker die van de routes gebruikmaken een vrijwillige bijdrage.” Kijk voor meer informatie hierover op: outdoorachterhoek.nl/Onderhoud.

Top 10

In het mountainbikewereldje staat de Achterhoek er inmiddels zeer goed op. Dit blijkt alleen al uit het feit dat de routes bij Lochem en Zeddam veelvuldig opduiken in de Top 10 van populairste mountainbikeroutes in Nederland. Deze lijst, die doorlopend wordt bijgewerkt, staat op www.mtbroutes.nl. Momenteel zijn er 244 officiële MTB-routes in ons land.

De topnoteringen hebben de twee genoemde routes in de Achterhoek voor een belangrijk deel te danken aan de vele hoogtemeters en het afwisselende en uitdagende parcours over zogeheten singletracks. Dit zijn smalle, onverharde paden dwars door de natuur waarbij vrijwel altijd sprake is van eenrichtingsverkeer. Het is, zo zegt Van den Broek, een enorme luxe dat met uitzondering van de route Zeddam alle routes gratis en zonder vignet berijdbaar zijn.

Winterswijk

Voor wie wat minder ervaren is op de mountainbike maar wel van de Achterhoekse natuur wil genieten, is de route bij Winterswijk zeer geschikt, aldus Van den Broek. Deze route leidt door het fraaie coulisselandschap en langs karakteristieke boerderijen en op een rustig tempo door een breed publiek te rijden.

De meer avontuurlijke mountainbiker komt hier ook aan zijn trekken dankzij de toegevoegde negen kilometer aan singletrack - inclusief stevige klimmetjes op de ‘Winterswijkse Berg’. Bij alle singletracks in de Achterhoek is specialist Patrick Jansen van Tracks & Trails nauw betrokken.

“Ik denk dat veel mensen die aan mountainbiken en andere outdoor sporten doen verrast zijn over hoeveel verschillende landschapstypes er in de Achterhoek zijn”, zegt campagnecoördinator Van den Broek. Uiteindelijk moeten er mountainbikeroutes in alle gemeenten komen en zal het Achterhoekse routenetwerk naadloos aansluiten op dat van de Veluwe en Overijssel.

De bestaande MTB-routes zijn bewegwijzerd en (als GPX) te downloaden op outdoorachterhoek.nl/Mountainbiken. De papieren MTB-routekaart is verkrijgbaar bij veel ondernemers en bij VVV’s en Toeristische Informatie Punten (TIPS’s) in de Achterhoek.

Gravelbiken

Zelf is Harry van den Broek een fervent gravelbiker. Deze vrij nieuwe tak van outdoorsport noemt hij gekscherend ook wel eens ‘boswielrennen’. Eenvoudig gezegd fietst een gravelbiker op een stevige racefiets met brede profielbanden zodat je enigszins comfortabel over onder meer oude tractorpaden en gravel- en grasstroken kunt rijden. In de Achterhoek bestaan al diverse gravelbikeroutes waaronder in de omgeving van Lochem en Winterswijk. Zie: outdoorachterhoek.nl/Gravelroutes

Trailrunning

Een outdoorsport die zich ook in een groeiende populariteit mag verheugen is trailrunning. Dat is hardlopend een route afleggen over onverharde paden dwars door de natuur. Routes in de Achterhoek komen tot stand in samenwerking met mudsweattrails.nl, hét trailrunnersplatform van Nederland.


Trailrunners leggen hardlopend een route af, over onverharde paden dwars door de natuur. Foto: Stichting Achterhoek Toerisme

Trailrunners lopen volgens Van den Broek meestal individueel of in een klein groepje. Daarnaast zijn er ook komend jaar een aantal social trails waarbij deelnemers onder leiding van een gids lopen en daarna nagenieten met een drankje bij een horecagelegenheid. Bestaande trailrunningroutes in de Achterhoek zijn te lopen aan de hand van GPS en te vinden op outdoorachterhoek.nl/Trail-routes

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant