Foto: Annekée Cuppers
Foto: Annekée Cuppers

Eunice velt monumentale beuk in Lievelde

Natuur

LIEVELDE - Storm Eunice hield afgelopen weekend ook flink huis in Oost Gelre. Verschillende bomen in onze gemeente legden het af tegen de stevige rukwinden, waaronder deze beuk op het Koningsplein in Lievelde.

De boom, onderdeel van een achttal beeldbepalende monumentale bomen tussen de Christus Koningkerk en restaurant Loco, is eigendom van de gemeente Oost Gelre. Deze laat desgevraagd weten dat de beuk gezond was en door zijn zware, volle kruin veel wind pakte waardoor deze is omgeblazen.

“Een aantal jaren geleden bleek dat de beuken op het Koningsplein in conditie achteruitgingen. Er kwam minder blad aan de bomen en takken stierven af. Daarom hebben we twee jaar geleden actie ondernomen. De halfverharding onder de bomen is weggehaald. De bodem is met pneumatisch injecteren (ploffen) luchtiger gemaakt, voedingsstoffen zijn toegediend en er is een strooisellaag van beukenbladcompost aangebracht. De behandeling zorgde ervoor dat de bodem luchtiger werd, waardoor de bomen meer voedingsstoffen konden opnemen en het bodemleven werd geactiveerd. De werkzaamheden waren erop gericht dat de bomen een nieuwe groei-impuls zouden krijgen en er nieuwe wortels zouden ontstaan. Bij de boom die is omgewaaid konden we nu constateren dat er zich inderdaad nieuwe wortels hadden gevormd”, aldus de afdeling communicatie.

Foto: Annekée Cuppers

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant