Joop Hubers stelt zijn sterrenwacht 2 dagen open voor publiek. Foto: archief Achterhoek Nieuws

Joop Hubers stelt zijn sterrenwacht 2 dagen open voor publiek. Foto: archief Achterhoek Nieuws

Sterrewacht Lindanfurt in Lichtenvoorde 11 en 12 maart open voor publiek

Natuur

LICHTENVOORDE - Onder het motto ‘De hemel is van iedereen’ worden in het weekend van 11 tot en met 13 maart weer de Landelijke Sterrenkijkdagen gehouden. De Sterrenkijkdagen zijn een initiatief van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS) en worden dit jaar voor de 46ste keer georganiseerd. Op vrijdag 11 en zaterdag 12 maart van 19.30 uur tot 22.00 uur is het publiek bij heldere hemel welkom bij de sterrenwacht Lihdanfurt van Joop Hubers aan de Bernard van Meursstraat 25 in Lichtenvoorde.

Wat is er te zien? Van de wassende maan zien we een sikkel die van dag tot dag duidelijk breder wordt. In de telescoop is te zien dat de maan bedekt is met kraters. Ook is duidelijk waar te nemen dat zij zich in de opvolgende nachten boven het sterrenbeeld Orion langs naar het oosten beweegt. Het sterrenbeeld Orion staat in het zuiden. De mythologische jager wordt op zijn tocht langs de hemel gevolgd door twee honden, in de vorm van de sterrenbeelden Grote Hond (Canis Major) en Kleine Hond (Canis Minor). In het ‘Zwaard’ van Orion is in de telescoop een vaag oplichtende wolk te zien, waarvan we door professioneel onderzoek weten dat erin zich duizenden sterren aan het vormen zijn: het een ware ‘kraamkamer’ van sterren.

De meeste planeten zullen we vergeefs zoeken; die hebben zich ‘verstopt’ in de buurt van de zon of zijn alleen aan de ochtendhemel te zien. De uitzondering is de planeet Uranus, die vroeg in de avond in het westen te vinden is.

De KNVWS geeft op www.sterrenkijkdagen.nl een overzicht van alle plaatsen, gerangschikt per provincie, waar de deelnemers te vinden zijn - met hun programma’s en websites met meer specifieke informatie. Wilt u met Joop Hubers in contact komen? Dat kan via telefoonnummer 06 4731 7448 of mail naar joophubers50@gmail.com.

Sterrenkaart.
Maansverduistering.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant