Peter Fles (rechts) en zijn schoonvader Evert Wamelink bij het 'Big Brother-huis' van de steenuilen. Middenboven is nog de buitencamera te zien. Foto: Annekée Cuppers

Peter Fles (rechts) en zijn schoonvader Evert Wamelink bij het 'Big Brother-huis' van de steenuilen. Middenboven is nog de buitencamera te zien. Foto: Annekée Cuppers

Lichtenvoordse steenuilen in ‘Big Brother-huis’

Natuur

LICHTENVOORDE - Dat ze dagelijks door talloze mensen van over de hele wereld bekeken worden, lijkt ze niet te deren. De steenuilen in de nestkast op het erf van de familie Fles-Wamelink net buiten Lichtenvoorde hebben het prima naar hun zin en malen niet om gebrek aan privacy. Peter Fles en zijn schoonvader Evert Wamelink zijn wel onder de indruk van de enorme belangstelling die het publiek heeft voor de livestream van hun gevleugelde gasten. “Dat er zoveel mensen naar zouden kijken, dat hadden we echt nooit verwacht. De beelden van de uiltjes gaan de hele wereld over, bizar gewoon!”

Door Annekée Cuppers

Sinds augustus vorig jaar hangt er een speciale met camera’s uitgeruste nestkast aan de boom achter de schapenstal bij de boerderij van de familie Fles-Wamelink. Ook in de boom tegenover de nestkast hangt een camera. Via de camera’s zijn op de site van de Vogelbescherming Nederland 24/7 alle belevenissen van een steenuilenpaartje te volgen en voor wie geen tijd heeft te wachten op een intiem samenzijn van de vogels, zijn er op de site filmclipjes te bekijken die door volgers zijn aangedragen.

Peter vertelt: “We hadden in het verleden hier ook altijd een uilenkast hangen waar dit paartje in broedde. Toen de boerderij in Winterswijk na twee seizoenen stopte met de uilenkast van de Vogelbescherming, hebben wij dat overgenomen. Er werd een hele nieuwe kast gebouwd, groter en met meerdere camera’s. ‘Onze’ uilen hebben helemaal niet gemerkt dat de kast is omgeruild, ze gingen er zo weer in. Erg schuw zijn ze ook niet. Ze zitten regelmatig allebei op een paaltje naast de weide. Op nog geen 10 meter afstand kunnen we er zo langsheen lopen.”

Op de site beleefdelente.nl van de Vogelbescherming kunnen bezoekers de livestream volgen, filmclips bekijken en meer lezen over de ingenieuze bouw van de ‘Big Brother-nestkast’. De camera’s registeren niet alleen beeld maar ook alle omgevingsgeluid. “Zo kun je ook het geblaat uit de schapenstal horen of dat we hier een interview voor de Elna staan te geven. En dat kunnen ze aan de andere kant van de wereld nog volgen, prachtig toch?”

Klik hier om naar de livestream te gaan of bekijk onderstaande filmclip van de steenuiltjes op het erf van de familie Fles-Wamelink.

De nestkast naast de schapenstal. Foto: Annekée Cuppers

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant