Bijen, zoals hier bij de bijenstal in Groenlo, zijn van groot belang voor het behoud van biodiversiteit. Foto: Kyra Broshuis

Bijen, zoals hier bij de bijenstal in Groenlo, zijn van groot belang voor het behoud van biodiversiteit. Foto: Kyra Broshuis

Gemeente gestructureerd aan de gang met biodiversiteit

Natuur

‘We nodigen iedereen uit om mee te doen!’ 

Door Kyra Broshuis

OOST GELRE - Biodiversiteit; een veelbesproken onderwerp maar wat is het eigenlijk? Biodiversiteit gaat over soorten maar ook over de relaties tussen alle soorten. Het is een begrip dat verwijst naar alle verscheidenheid aan leven binnen het ecosysteem waar ze toe behoren. In de Conventie voor Biologische Diversiteit is wereldwijd afgesproken dat landen ernaar streven hun biodiversiteit te behouden en te beschermen. De gemeente Oost Gelre heeft de aanpak voor het versterken van biodiversiteit nu beschreven in een werkdocument. Onze gemeente is één van de weinige gemeenten waar nog boomkikkers voorkomen en in de natuurkernen zoals het Vragenderveen en Koolmansdijk leven relatief veel soorten. In andere gebieden in de gemeente gaat het echter minder goed. 

Het goede voorbeeld
Wethouder Bart Porskamp van onder andere duurzaamheid en milieu benadrukt het belang van herstel: “Biodiversiteit is het onderwerp van de toekomst en het raakt ons allemaal. De inzet naar herstel is ingezet; we hebben als gemeente een wettelijke zorgplicht. We willen ook graag het goede voorbeeld geven en we nodigen iedere inwoner uit om ook een steentje bij te dragen. Dat doen door het verspreiden van informatie en het beschikbaar stellen van subsidiemogelijkheden.”

Let op egels, huismussen en dwergvleermuizen
In het werkdocument staat dat zogenaamde gidssoorten laten zien hoe het met de biodiversiteit gesteld is. ‘Sommige dier- en plantsoorten zijn heel kenmerkend voor ons landschap; je kunt ze er verwachten als de basisvoorwaarden op orde zijn. De soorten vertellen ons iets over de staat van het landschap en daarmee over de kansen voor de biodiversiteit: is er voldoende voedsel, zijn er veilige verblijfs- en nestplekken en mogelijkheden om te verplaatsen naar een ander gebied? Enkele van de kenmerkende soorten kunnen een ‘gids’ zijn voor het behouden, inrichten of herstellen van het landschap. Als we dat landschap zo inrichten dat deze soorten het naar hun zin hebben, zorgt dat ook voor een goede omgeving voor andere soorten. De volgende soorten zijn onze ‘gidsen’ in de verschillende gebieden: voor het buitengebied: de patrijs, steenuil, ijsvogel en geelgors. Voor de woonkernen de egel, huismus en gewone dwergvleermuis’.

Actief
In het werkdocument staan verschillende voorbeelden van mensen en organisaties die zich al actief bezig houden met biodiversiteit. Zo wordt onder andere Stefan Damman, initiatiefnemer van de bijenstal en natuureducatieruimte in Groenlo geciteerd: ‘Bij de Maarsevonder in Groenlo is in 2018 veel aan natuurcompensatie gedaan. Er is hier al een enorme rijkdom aan soorten planten en dieren. Het laat zien dat de natuur snel terugkeert als we die maar de gelegenheid geven om haar gang te aan.’ Ook hebben leerlingen van het Marianum een profielwerkstuk gemaakt over het belang van biodiversiteit en vertelt Lichtenvoordenaar Dyon Temming over de voedselerven die hij ontwerpt.

Informatie en tips
De gemeente richt zich als eerste op twee belangrijke zaken. “Het gaat dan eerst om informatie over wat biodiversiteit is en de maatregelen die we als gemeente nemen om die te versterken, onder andere uitleg over ecologisch bermbeheer, natuurinclusief bouwen, omgaan met droogte, alternatieve bestrijding van de eikenprocessierups en waarom het belangrijk is om honden aan de lijn te houden (buiten de losloopveldjes)”, legt Porskamp uit. “Daarnaast informeren we inwoners en ondernemers over hele concrete zaken die je thuis, in de tuin en in de straat of wijk kunt doen voor biodiversiteit. En natuurlijk ook wat je beter kunt laten zoals ’s winters alle gevallen blad weghalen uit de tuin. We reiken alternatieven aan die de natuur niet schaden, bijvoorbeeld voor onkruidbestrijding of voor renovatie van woningen; niet alles helemaal potdicht maken.”

Samen aan de slag
Het versterken van de biodiversiteit kan de gemeente niet alleen, vervolgt Porskamp. “Daar hebben we alle inwoners en grondeigenaren bij nodig. Denk aan het later en gevarieerd maaien van grasland, het weghalen van verharding, of het accepteren dat er wat brandnetels of paardenbloemen in een hoek van de tuin staan. Elke inzet kan een positief effect hebben. Ik roep iedereen op om mee te doen en de omstandigheden voor planten, dieren én onszelf te versterken. Laten we er vandaag mee beginnen!”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant