Steenuil op een afrasterpaaltje. Foto: André Eijkenaar

Steenuil op een afrasterpaaltje. Foto: André Eijkenaar

Steenuilen in Vragender

Natuur

VRAGENDER - Steenuilen horen net zo bij Vragender als de molen, de ruïne en het Vragenderveen. Er is waarschijnlijk geen plek in Vragender te vinden vanwaar je op een zwoele voorjaarsavond in maart niet de mauwende roep van de ‘katoele’ kunt horen. Omdat ze zich ook vaak overdag vertonen en zich goed laten bekijken, zijn ze populair. Mensen die eenmaal steenuilen op hun erf hebben, willen ze vaak voor geen goud weer kwijt. Toch zijn het er een stuk minder dan pak hem beet een jaar of vijftig geleden. De reden is dat het landschap de afgelopen halve eeuw flink is veranderd en geschikte nestplaatsen in de vorm van holtes in (appel)bomen en onder de pannen van kippen- en varkensschuurtjes flink in aantal zijn afgenomen. Dat is jammer, want steenuilen horen thuis op een boerenerf en vervullen daar een belangrijke rol als muizenjager.

Om daar verandering in aan te brengen heeft de Projectgroep Landschap Vragender (PVL, onderdeel van de Stichting Marke Vragenderveen) het plan opgevat om, op daarvoor geschikte erven, 30 tot 40 nestkasten te plaatsen en waar mogelijk het leefgebied van de steenuil te verbeteren. Bij dat laatste valt te denken aan het aanleggen van takkenrillen (goed voor muizen), het aanplanten van knot- en fruitbomen, het aanleggen van kleine perceeltjes met graan of het plaatsen van rasterpaaltjes die als jaagplek dienst kunnen doen. Om dit plan te realiseren is subsidie ontvangen van de gemeente waardoor er voor de deelnemers geen kosten aan zijn verbonden.

Niet elke plek is even geschikt – steenuilen houden van een beetje vrije ruimte om zich heen - en ook houdt een paartje steenuilen er een leefgebied op na waarin ze geen soortgenoten dulden. Te dicht op elkaar kasten plaatsen, heeft dus geen zin. We denken echter dat er in Vragender nog veel plekken te vinden zijn die aan de voorwaarden voldoen.

Woont u in Vragender en heeft u interesse, neem dan eens vrijblijvend contact op met de PLV via e-mail: plv@vragenderveen.nl. We brengen dan een erfbezoek om te kijken of er plek is voor een nestkast en welke mogelijkheden er zijn het leefgebied te verbeteren. Een bezoek verplicht uiteraard tot niets, maar biedt wel de mogelijkheid deze karakteristieke vogel nieuw leefgebied te bieden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant