Bij het kampvuur. Foto: Joris ter Bogt
Bij het kampvuur. Foto: Joris ter Bogt

De Nacht van de Nacht in het Vragenderveen

Natuur

VRAGENDER - De Nacht van de Nacht is een evenement naar een idee van de natuur- en milieufederaties waar jaarlijks aandacht aan besteed word door activiteiten te organiseren in het hele land. De vriendenclub van de Stichting Marke Vragender Veen deed voor de tweede keer mee en organiseerde op zaterdag 29 oktober een leuke activiteit voor de kinderen van hun juniorclub.

Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Het fenomeen lichtvervuiling is misschien minder goed bekend, maar wel degelijk een probleem voor mensen en dieren wiens bioritme daardoor verstoord word. Sinds mensen elektriciteit lang en breed zijn gaan gebruiken is ons natuurlijke ritme van dag en nacht door elkaar gebracht. Idealiter slapen dagdier en mens wanneer het donker wordt en ontwaken ze met het opgaan van de zon om uitgerust wakker te worden. Een goede nachtrust is essentieel voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Al die (overbodige) verlichting veroorzaakt ook lichthinder en is een enorme energieverspilling. Een echt donkere nacht is in Nederland bijna niet meer mee te maken. Een van de weinige plekken waar je ‘s nachts de sterrenhemel in al zijn glorie kan bewonderen is het Korenburgerveen waar het Vragenderveen onderdeel van uitmaakt. Frans Boschker, Wim Mulder, Joris ter Bogt en Maria Neumann, bestuurders van de vriendenclub van de SMVV, wilden de kinderen van hun juniorclub laten zien hoe donker het ‘s nachts in de natuur werkelijk kan zijn. Zij bedachten samen met een enthousiaste groep vrijwilligers twee mooie wandelroutes door de bufferzone van het Vragenderveen. 

Er gaven ruim 80 kinderen gehoor aan deze oproep en nog eens zo’n 40 ouders, oma’s en opa’s zijn meegekomen om te helpen, om zelf de nacht in het donker te beleven en op te letten dat ook iedereen weer de weg terug vond uit de duisternis. Op verschillende plekken van de route wachtten helpers de kinderen op om ze verschillende nachtdiergeluiden te laten horen zoals de uil, de vos, de wolf, maar ook de krekel en nog meer. Voor een uitgebreide kijk in de hemel was het helaas te bewolkt. Een bijeenkomst in het veen is nooit compleet zonder kampvuur. Nadat alle groepen weer bij elkaar waren gekomen bij de picknickplek hebben zij brood op een stok boven het vuur gebakken en verhaal gedaan van wat ze op de route allemaal tegen zijn gekomen. Lopen in het donker op ongebaande paden is pas een echt avontuur en in eerste instantie helemaal niet zo makkelijk. Als je jouw ogen laat wennen aan de duisternis dan kan je de weg wel degelijk vinden en dieren die wel ‘s nachts wakker zijn en juist overdag slapen bijvoorbeeld, zoals de vleermuis, horen. En ook wanneer je heel stil bent kan je van alles horen.

Bij wijze van uitzondering heeft de organisatie wel van de nacht de dag gemaakt. Heel bijzonder omdat je normaalgesproken ‘s nachts niet in natuurgebieden mag komen. De organisatie kijkt terug op een geslaagde activiteit. 

Activiteiten van de SMVV juniorclub zijn alleen toegankelijk voor leden. Ook uw (klein) kind lid maken? Dat kan via vragenderveen.nl/10/vriendenclub en kost slechts 4 euro per jaar.

Bij de start van de Nacht van de Nacht. Foto: Joris ter Bogt

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna