Leerlingen van het Bariet helpen met aanplant van biodiverse tuin in het Wentholtpark.

Leerlingen van het Bariet helpen met aanplant van biodiverse tuin in het Wentholtpark.

Jos Betting

Stichting Wentholtpark heeft grote plannen

Natuur

LICHTENVOORDE - De handen worden flink uit de mouwen gestoken door de vrijwilligers van Stichting Wentholtpark. Dat is ook nodig want er zijn grote plannen. Het park wordt voorzien van meer bio-diverse aanplant, een biologische moestuin wordt onder begeleiding aangelegd en er komt een buurthuiskamer midden in de dierenweide.

Door Dinès Quist

Op de plek waar nu nog konijnenhokken staan, zal over een half jaar een knus buurthuisje staan. De bouwtekening voor de buurthuiskamer ligt klaar. Vrijwilligers van Stichting Wentholtpark gaan binnenkort van start met de bouw, een hele klus want alles wordt met vrijwillige handen gemaakt. Het materiaal komt gedeeltelijk uit de voormalig Hamelandschool. “We mochten daar tijdens de sloop materialen verzamelen. Dat gebruiken we voor onze projecten,” vertelt één van de bestuursleden. “Het materiaal ligt al even te wachten voor hergebruik op de nieuwe bestemming, maar binnenkort gaat de opslag open en gaan we van start.”

Buurthuiskamer
Het project buurthuiskamer is een langgekoesterde wens van ons. Een aantal jaar geleden vatten we het idee op om een accommodatie te creëren waar alleenstaande en eenzame buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten. Nu is het dan zover, de vergunning is binnen en de benodigde subsidies zijn nagenoeg rond. Het wordt een toegankelijke en rolstoelvriendelijke plek met een grote glazen pui die uitzicht biedt op de dierenweide. Het wordt een ruimte waar mensen vrij kunnen in- en uitlopen, met als insteek elkaar ontmoeten. Maar er zullen ook thema-activiteiten en lezingen georganiseerd worden. Rondom de buurthuiskamer komt een eigen opgang zodat bezoekers niet door de geitenpoep hoeven te lopen. Voor het komende Wentholt-kerstevent moet de huiskamer klaar zijn.”

Biodiverse aanplant
In het Wentholtpark zelf zijn de vrijwilligers ook actief. Zo is er enige tijd geleden al een perceel aangelegd met biodiverse aanplant. Leerlingen van Het Bariet, die wekelijks een handje helpen in het Wentholtpark, hielpen de vrijwilligers met inplanten. De diverse planten moet insecten aantrekken, die zorgen voor bestuiving en het aantrekken van vogels en andere dieren. Verderop in het park staat de bijenstal, de bijen profiteren op hun beurt ook van de nectar die de biodiverse tuin biedt. Goed zorgen voor flora en fauna past binnen de waarden van Stichting Wentholtpark, daarom worden er geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. De biodiverse aanplant en het ‘biologische moestuinproject’ is een initiatief van de gemeente, zij financieren het project. De uitvoer is in handen van Stichting Wenholtpark.

Biologische moestuinieren onder begeleiding
Ook is er een start gemaakt met het project ‘biologische-moestuin’. Op 20 april zetten vrijwilligers de eerste schep de grond in aan de rand van de hertenweide. Zeven buurtbewoners konden zich inschrijven om onder begeleiding de moestuin te beheren. Het is de bedoeling dat in de loop van de tijd geïnteresseerde wijkbewoners uit het Veld Oost en Veld West aansluiten. In een traject van drie jaar krijgen zij cursus in ‘biologisch moestuinieren’ van Derk Huizinga. Derk leert hen de fijne kneepjes van het vak, met de bedoeling dat de vrijwilligers en geïnteresseerde wijkbewoners het project na drie jaar zelfstandig voortzetten. Met hekwerk is de moestuin afgebakend, daarbinnen zullen verschillende gewassen worden geteeld. Het grondwerk is pro deo door Konijnberg Riool- en grondwerk en Hoveniersbedrijf Bluiminck uitgevoerd. Deze gunst verleenden zij ook op het biodiverse perceel, waar Bluiminck eveneens de beplanting leverde.

Zaaien, planten, oogsten en conserveren
Derk moestuinierde jarenlang in de oude moestuin van kasteel Hackfort in Vorden. Zijn ervaring deelt hij nu door het geven van cursussen. “Mijn missie is om mensen aan te zetten om biologisch te gaan tuinieren. Het is gezonder, lekkerder en beter voor de biodiversiteit. Ik leer de cursisten zaaien, planten, tuinieren, oogsten en conserveren. De lessen conserveren worden gegeven in de grootkeuken van het buurthuis de Schoppe op het Hooiland, zij hebben ook een biologische moestuin. Met de Wentholt-moestuin, midden in het centrum van Lichtenvoorde hoop ik dat we een ontmoetingsplek worden voor geïnteresseerden. Elke donderdagochtend zijn wij hier aan het werk en we vertellen graag hoe we te werk gaan, hopelijk zijn we een inspiratiebron voor passanten. Vanaf juni zullen de eerste gewassen geoogst worden en dat zal meer zijn dan dat de vrijwilligers zelf kunnen consumeren, wat over is proberen we op de donderdagochtenden in de moestuin te verkopen.”

Geïnteresseerden voor de moestuincursus kunnen zich melden via de mail: info@wentholtpark.com.

Leerlingen van het Bariet helpen met aanplant van biodiverse tuin in het Wentholtpark.
Leerlingen van het Bariet helpen met aanplant van biodiverse tuin in het Wentholtpark.
Vrijwilligers leggen de bio-moestuin aan in Wentholtpark.
Leerlingen van het Bariet helpen met aanplant van biodiverse tuin in het Wentholtpark.
Vrijwilligers leggen de bio-moestuin aan in Wentholtpark.
Vrijwilligers leggen de bio-moestuin aan in het Wentholtpark. Op de knieën Derk Huizinga.
Vrijwilligers leggen bio-moestuin aan in het Wentholtpark. Op de knieën Derk Huizinga.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant