Voorzitter van de imkervereniging Vincent Harbers onthult samen met wethouder Arjen Schutten de nieuw bijenstal De Beezenmoat. Foto: PR

Voorzitter van de imkervereniging Vincent Harbers onthult samen met wethouder Arjen Schutten de nieuw bijenstal De Beezenmoat. Foto: PR

pr

Bijenstal, nieuw onderkomen in oude rondwoning

Natuur

LICHTENVOORDE - De bijenstal in het Wentholtpark in Lichtenvoorde heeft sinds afgelopen december een nieuw onderkomen. Imkervereniging Oost Gelre verruilde zijn kleine bijenstal voor een grote ronde variant. Het nieuwe imkerverblijf betreft een oude rondwoning en biedt ruimte aan een educatiecentrum, ruim twintig bijenkasten, een keuken en toilet.

Door Dinès Quist

De oude bijenstal was na twaalf jaar hoognodig aan vervanging toe. De vereniging ambieerde een groter en ietwat luxere huisvesting met sanitair, zodat ze er ook cursus imkeren kunnen aanbieden. Dat was niet tegen dovemans oren gezegd. Imker Vincent Harbers is oud-eigenaar van bouwbedrijf Harbers en al tien jaar actief lid van de imkervereniging. Het idee voor een nieuw onderkomen kwam in overleg met zijn zoon en opvolger Gijs Harbers. Hij stuitte tijdens zijn werk op een recreatiepark in Garderen tegen een aantal rondwoningen die vervangen moesten worden. Dat was een fantastische vondst, want de oude recreatie-rondwoning bleek de ideale bijenstal.

Van recreatiewoning naar bijenstal
Een viertal familieleden hebben de rondwoning gedemonteerd en in delen meegenomen uit Garderen. Met een aantal handige leden van de imkervereniging is de rondwoning weer opgebouwd naast de oude bijenstal in het Wentholtpark. Een kleine verbouwing was nodig om een buitenruimte te maken voor de bijenkasten, maar met een oud-aannemer onder de leden was dat makkelijk te verwezenlijken. De oude bijenstal is daarna gesloopt. “We zijn heel blij met ons nieuwe onderkomen,” vertelt secretaris Jos Schut. “De oude bijenstal was oud en hoognodig aan vervanging toe. Het zat vol met houtworm, het was te klein, er was geen toilet en we hadden last van ongedierte. Ook wilden we heel graag een educatieruimte hebben waar we imkerlessen kunnen geven. Het eerste cursusjaar is in februari afgetrapt en bestaat uit vijf theorie- en tien praktijklessen, aan het eind van de cursus krijgt de imker in spe een bijenvolkje mee. Veel imkers bedrijven het ambacht thuis maar er zijn ook imkers die hun bijenkast hier in de bijenstal hebben staan.” Zo’n twintig bijenkasten kennen hun huisvesting onder het afdakje van de bijenstal.

Educatiecentrum
De bijenvereniging in Lichtenvoorde bestaat al tachtig jaar. Sinds 2012 hebben zij een onderkomen en een eigen nectartuin in het Wentholtpark. Een deel van de aanplant rondom de bijenstal en nectartuin is door de gemeente doelbewust aangeplant met fruitbomen. Leden van de imkervereniging zorgen voor het onderhoud van dit deel van het Wentholtpark. “Onze vereniging telt ruim 60 leden”, vertelt Jos Schut, “maar er kunnen er nog meer bij. Geïnteresseerden kunnen zich opgeven voor de imkercursus die begin 2024 weer van start gaat. Hoe meer imkers hoe beter, want bijna 80 procent van de fruitconsumptie is afhankelijk van bestuiving door insecten zoals bijen. Er valt zoveel te leren over bijenvolken en hun gedrag, je raakt nooit uitgeleerd. We krijgen veel informatie vanuit Universiteit Wageningen die veel onderzoek doen naar bijen.”

Officiële opening bijenstal
Afgelopen zaterdag 13 mei werd de nieuwe bijenstal officieel geopend. Om 14.30 uur kwamen zo’n vijftig genodigden bijeen met als eregast wethouder Arjen Schutten. Schutten dankt de vereniging voor het neerzetten van een mooie huisvesting voor de bijen en hun imkers. Niet alleen is de bijenstal functioneel maar ook esthetisch past het mooi in het Wentholtpark. De gemeente heeft de imkervereniging een Zomerlinde geschonken. Niet geheel toevallig, een boom waar bijen dol op zijn. Deze boom is al een paar maand geleden gepland, omdat dat in het voorjaar niet kan, maar vandaag onthult de wethouder het bordje bij de Zomerlinde met de Nederlandse en Latijnse benaming. Vincent Harbers bedankt de vrijwilligers die hun handen uit de mouwen hebben gestoken om het nieuwe onderkomen te realiseren. Schutten en Harbers onthullen samen het bord van de bijenstal en de naam ‘Beezemoat’ verschijnt. Het glas wordt geheven op de nieuwe Beezenmoat, een ontmoetingsplek voor imkers en voor bijen. Met de bouwploeg wordt de dag afgesloten met een barbecue.

Voorzitter Vincent Harbers doet woordje tijdens opening nieuwe beezenmoat.
Nieuw onderkomen van de bijenstal in Lichtenvoorde
Voorzitter Vincent Harbers krijgt bloemen tijdens de opening van de nieuwe bijenstal De Beezenmoat.
Bestuur van de Imkervereniging Melanie Minkhorst-Steentjes,  Vincent Harbers, Johnny Molema,  Wethouder Arjan Schutten, Jos Schut en Leo Groot Zevert.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna