Een aantal vrijwilligers van Schoon Oost Gelre.

Een aantal vrijwilligers van Schoon Oost Gelre. 

PR

Opruimvrijwilligers Schoon Oost Gelre vinden de gekste dingen

Natuur

OOST GELRE - De bermen, straten, industrieterreinen en pleinen van de gemeente Oost Gelre zijn sinds 2021 een stuk schoner. Dit heeft alles te maken met de vrijwilligers van Schoonoostgelre. Regelmatig struinen zij de bermen, straten en groenperkjes af naar zwerfafval en vinden soms de gekste dingen.

Door Dinès Quist

Schoon Oost Gelre kent inmiddels 26 vrijwilligers. Eéns per drie weken komen degenen die tijd en zin hebben bijeen en nemen de knijpstokken en vuilniszakken te hand. Ze struinen de straten, bermen en bosjes af opzoek naar zwerfafval. In elk kerkdorp woont een vrijwilliger die de werkgroep alarmeert als het tijd is voor een opruimbeurt. In de afgelopen jaren hebben de vrijwilligers ruim duizend grote vuilniszakken vol met rotzooi opgeruimd. Oprichtster José merkt een duidelijk verschil met toen en nu. “Toen we begonnen met opruimen waren we beduidend langer bezig met een kilometer berm. In het begin hebben we heel veel oud vuil uit de bermen gehaald, van compleet verroeste blikjes tot stukken van plastic zakken. Nu er statiegeld zit op blikjes en flesjes, vinden we ze minder vaak in de natuur. Toch ligt er altijd nog teveel. Van mij mogen ze het statiegeld verhogen, dat zou nog meer helpen.”

Rapen voor schone natuur
De gemene deler van de opruimers van Schoon Oost Gelre, is de liefde voor natuur. “Dieren raken verstrikt in stukken touw of stikken in plastic zakken”, vertelt werkgroeplid Carla Vermeulen, “Het zwerfafval versnippert uiteindelijk in kleine stukjes. Dat microvezel verdwijnt in de aarde en verstoort de bodemcultuur. Elk stukje zwerfafval wat wij weghalen helpt de natuur, dat geeft een voldaan gevoel.” Het struinen levert de vrijwilligers ook wat op, want het statiegeld dat zij innen van de gevonden flesjes en blikjes is niet gering. Daarvan trakteren de vrijwilligers zichzelf af en toe op een leuke activiteit samen. “Ironisch genoeg zou je kunnen zeggen; hoe minder wij te besteden hebben aan vrijwilligersuitjes, hoe beter.” Veel ondernemers dragen het initiatief een warm hart toe, want de opruimers kunnen altijd rekenen op een gesponsorde kop koffie op het terras. Ook heeft de werkgroep een fijne samenwerking met de gemeente. Zij verstrekken het benodigde opruimgereedschap voor alle vrijwilligers. De blauwe jasjes en zomer t-shirts worden gesponsord door verschillende bedrijven.

‘In het begin
hebben we
heel veel oud
vuil uit de
bermen
gehaald, van
compleet
verroeste
blikjes tot
stukken van
plastic
zakken’


Flesjes met urine
In de bermen en bosjes van Oost Gelre ligt van alles verscholen. Bennie Meekes loopt al vanaf het begin mee en somt een aantal gevonden voorwerpen op. “Ooit vond ik in een leegstaande vijver een portemonnee met de pasjes er nog in. Ik spoorde de eigenaresse op en zij vertelde dat ze de portefeuille al twaalf en een half jaar kwijt was. Deze was ooit gestolen. Blijkbaar heeft de dief het geld eruit gehaald en de portemonnee in de vijver gegooid. Maar we vinden nog meer opmerkelijke voorwerpen zoals een trouwring, een paspoort en een neppistool. Rond het industrieterrein vinden we vaak zakjes met ontlasting en flesjes met urine, afkomstig van de vrachtwagenchauffeurs die er overnachten. Er zijn geen sanitaire voorzieningen voor hen, dus komt het in de natuur terecht. Een slechte zaak, waar ons inziens een oplossing voor moet komen via de gemeente.

Zwarte Cross-actie
Schoon Oost Gelre was de afgelopen twee edities ook te vinden op de Zwarte Cross. “Op de route naar de entree-post hebben wij plastic flesjes en blikjes van de festivalbezoekers zoveel mogelijk aangepakt en uit de vuilnisbakken gevist,” vertelt José. “De bezoekers mochten hun flesjes en blikjes niet mee naar binnen nemen. We hebben daar drie dagen lang, tussen de bezoekers door, zo veel mogelijk afval opgeruimd. Ook na afloop van het festival hebben we met goedkeuren van de organisatie plastic flesjes en blikjes van de weilanden geruimd.”

‘Met een quiz
leren de
leerlingen
hoelang het
duurt voordat
verschillende
soorten afval
verteerd zijn’


Gastlessen
Om bewustwording te creëren bij de jeugd is Schoon Oost Gelre dit jaar gestart met gastlessen geven op basisscholen. “We hopen de leerlingen een stukje verantwoordelijkheidsgevoel mee te geven voordat ze naar de middelbare school gaan,” vertelt Carla. “Middels een interactieve les laten we de leerlingen kennis maken met de schade voor de natuur die zwerfafval veroorzaakt. In een quiz leren zij hoelang het duurt voordat verschillende soorten afval verteerd zijn. Dit vinden ze vaak erg indrukwekkend. De gastles duurt een uur, een uur dat hopelijk een beetje bijdraagt aan het welzijn van de natuur en haar toekomst.”

Aanmelden voor een gastles kan via: schoonoostgelre@gmail.com. Aansluiten bij Schoon Oost Gelre kan ook via de mail.

Facebook: Schoonoostgelre

Wil jij individueel je steentje bijdragen aan een schonere natuur? Met de ‘HelemaalGroen’ app houd je bij waar je hebt opgeruimd en kun je zien waar anderen hebben opgeruimd. Zo zorgen we samen voor een ‘helemaal groen’ Nederland. Instaleer de app via: www.helemaalgroen.nl

Meer artikelen lezen of het eindejaarsoverzicht 2023 doorbladeren? Klik hier.

Zakken afval uit de bermen staan klaar om opgehaald te worden door de gemeente.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant