Tuin Bij De Boschhof. Eigen foto

Tuin Bij De Boschhof. Eigen foto

Open tuinen in Ruurlo en Vorden

Natuur

REGIO - Aankomend pinksterweekend, zondag 19 en maandag 20 mei, zijn er weer een aantal particuliere tuinen in Ruurlo en Vorden te bezoeken. Alle deelnemende tuinen zijn geopend van 10.30 uur tot 17.00 uur. Naast de vaste deelnemers maakt tuin Bij De Boschhof aan de Kapelweg 6A in Vorden dit jaar zijn debuut.

Zo’n 200 meter van de weg ligt voormalige boerderij De Boschhof. Hier wonen en tuinieren Bart en Alma van der Schoot met veel plezier. Beide hebben een groene achtergrond en zijn gek van vaste planten. En dat is te zien in de tuin. Het huis wordt omringd door ongeveer een hectare grond, waarop o.a. een boomgaard, een notenlaantje, een bloementuin met kleine kas, dahlia’s en éénjarige bloeiers, vaste plantenborders, een moestuin, een tunnelkas en een kleine verkoophoek. Vanaf het terras bij de voormalige deel is een zichtlijn over het gazon, met aan weerszijden vaste planten borders( ca. 100 m).

Gelukkig stonden er al diverse grote bomen, die ten eerste heerlijk schaduw bieden, maar ook de tuin al een ‘volwassen’ aanblik geven, terwijl het eigenlijk nog een jonge tuin is. Vanaf 2020 werd steeds een stukje gazon omgevormd naar vaste planten border met daarin een mix van vaste planten, éénjarigen en enkelbloemige dahlia’s die voor bijen interessant zijn, maar ook het menselijk oog bekoren. Daarnaast werden diverse hagen en bomen aangeplant. In de tuin is ook plaats voor Bart’s bijenstal. Daar staan op dit moment zo’n 15 bijenkasten.

Bart imkert zo’n 20 jaar inmiddels en kan hier veel over vertellen. Over vegers…. of over toeters en kwakers bijvoorbeeld. Het leven en samenwerken van een bijenvolk is bijzonder om te zien en te ervaren. Een honingbij produceert in heel haar leven ongeveer 1/12 theelepel honing, dat is ongeveer zo groot als een rijstkorrel! Daarnaast zijn de bijen zeer belangrijk voor de bestuiving van bloemen en groente en fruitgewassen. Over één ding is Bart duidelijk: in bijenland is geen jaar hetzelfde. Entree 4 euro. www.bijdeboschhof.nl 

Overige deelnemers:
d’n Uuthook, Benny en Diny Schepers, Morsdijk 9, 7261 RX Ruurlo. € 4,00 pp entree inclusief koffie en thee. www.dnuuthook.nl.

Tuin De Valk, Buitenvelderweg 2, 7261 VK Ruurlo. € 4,00 pp entree inclusief koffie en thee.

Hof te Ruurlo, naast de molen Agneta, Borculoseweg 40, 7261 BK Ruurlo. Koffie en thee verkrijgbaar. Vrije gift. www.hofteruurlo.nl.

Kijk op de verschillende websites voor meer data.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant