Een leerling aan het werk met een zelfgebouwde 3D-printer. Foto: PR

Een leerling aan het werk met een zelfgebouwde 3D-printer. Foto: PR

Alle cursisten 3D-printercursus cum laude geslaagd

Onderwijs

LICHTENVOORDE De 3D-printerproject stuurgroep, opgezet vanuit de Samenwerkende Industriële Kringen Achterhoek (SIKA) heeft ertoe bijgedragen dat zeven industriële kringen in het najaar van 2021 zijn gestart met dit unieke project waarbij de 3D- printer als middel wordt gezien. Ook de Industriële Kring Groenlo Lichtenvoorde (IKGL) heeft, in samenwerking met Scholengemeenschap Marianum, bijgedragen aan dit succesvolle project dat afgelopen donderdag is afgerond. Alle cursisten zijn cum laude geslaagd.

Het 3D-printerproject is een regiobreed project en opgezet om jongeren te stimuleren en te enthousiasmeren voor techniek. Er is een groot tekort aan technische mensen binnen deze sector. Door jongeren aan dit 3D-printerproject te laten deelnemen hoopt de organisatie kinderen te inspireren voor techniek. Binnen de gemeente Oost Gelre was de organisatie in handen van het IKGL in samenwerking met het Marianum in Lichtenvoorde. De scholengemeenschap stelde het mooie technieklokaal voor de cursisten en hun begeleiders beschikbaar.

Vol enthousiasme werd 30 september gestart met een groep van tien jongeren in de leeftijd van 10 tot 15 jaar. De groep werd getraind door drie vrijwilligers die vooraf zijn opgeleid als 3D-printertrainer te weten: Herbert Theunissen werkzaam op de afdeling techniek van het Marianum Lichtenvoorde, Anjo Wessels gepensioneerd elektrotechnicus en Henri Klein Goldewijk, voormalig algemeen productieleider. Allen ervaren en met een technische achtergrond. De heer Theunissen is bijzonder enthousiast en vertelt graag over het verloop van deze cursus: “Elke donderdagavond werd van half zeven tot negen uur in het technieklokaal van het Marianum fanatiek gebouwd, gezaagd en gesoldeerd om de 3D-printer zelf in elkaar te zetten. Daarna werd volop aandacht besteed aan de techniek achter het 3D printen waaronder het digitaal tekenen en ontwerpen (CAD) van printproducten, de software en de uitvoering (CAM).” 

Helaas moest het project op 4 november wegens de coronarestricties worden stilgelegd. Er is geprobeerd via Teams de cursus online voort te zetten maar dit bleek vanuit de praktijkgedachte niet haalbaar. “Gelukkig kon half februari een doorstart worden gemaakt. Vol nieuwe energie gingen de cursisten weer fanatiek aan het werk. Afgelopen donderdag 7 april werd het project door de groep succesvol afgerond”, vertelt Herbert. Ook Anjo en Henri benadrukken trots te zijn op alle cursisten, die ondanks de tussenstop, geduldig en fanatiek verder bouwden aan hun 3D-printer. ‘Door dit project hopen wij dat de kinderen zijn gestimuleerd om later verder te gaan in de techniek’, vertellen beide heren. 

Dit was de tweede keer in de regio dat dit project succesvol is afgerond. Het betekent dat er inmiddels een community is ontstaan van 150 kinderen die kennis en kunde hebben van een 3D-printer. Herbert besluit met de woorden: “Deze jonge talenten zijn de technische elite van de toekomst en daar moeten wij zuinig op zijn!” In mei ontvangen de kinderen een officieel diploma in het CIVON in Ulft.

Dit 3D-printerproject zal begin 2023 opnieuw worden georganiseerd vanuit de 3D-printerstuurgroep waaraan de IKGL andermaal zal deelnemen in samenwerking met het Marianum. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant