Marianum-leerlingen met hun zeepkisten in het technieklokaal. Foto: Dinès Quist

Marianum-leerlingen met hun zeepkisten in het technieklokaal. Foto: Dinès Quist

Marianum-leerlingen bouwen zeepkisten

Onderwijs

LICHTENVOORDE - Vier groepjes eerstejaars leerlingen van Marianum zijn al weken bezig met het bouwen van een zeepkist. Afgelopen donderdag kregen zij daarvoor een ‘finale-techniekdag’ om hun zeepkist op tijd af te krijgen voor de zeepkistenrace. Marianum zal op 17 juni op de Needse berg racen tegen het Assink Lyceum en Staring College, waar maar liefst 26 teams het tegen elkaar opnemen. Het project is in het leven geroepen onder de vlag van Sterk Techniek Onderwijs Achterhoek Noord-Twente waarmee men leerlingen wil enthousiasmeren voor technische beroepen.

Door Dinès Quist

Het initiatief voor de scholen-zeepkistenrace komt vanuit van het Assink Lyceum. De school uit Haaksbergen met dependances in Neede en Eibergen organiseerde de race vorig jaar ook al en wilde het evenement wegens succes dit jaar uitrollen naar andere scholen. Marianum uit Oost Gelre en het Staring College uit Lochem/Borculo waren enthousiast en racen dit jaar mee. Techniekdocent Herbert Teunissen zag meteen een educatieve uitdaging in de zeepkistenrace, “Er valt zoveel te leren van het bouwen van een zeepkist”, vertelt hij. “Ze leren een ontwerp maken, zagen, schroeven, lassen en plannen. We hebben ervoor gekozen om met leerlingen van het eerste jaar te gaan werken. Zo kunnen zij kennismaken met het vak techniek. We kregen veel meer aanmeldingen dan we aankonden. Uiteindelijk zijn er vier groepjes van vijf leerlingen gevormd die een zeepkist mochten maken.”

Circulaire materialen zelf ophalen
“De leerlingen gingen eerst samen om tafel om een ontwerp te maken. Er moesten een rem en een stuur in de kist zitten en de rest mochten ze zelf bedenken. Vervolgens moesten ze gebruikte materiaal verzamelen. Ze belden bedrijven af om het materiaal te regelen en ze moesten zelf zorgen dat het in het technieklokaal terecht kwam. Op 31 maart zijn ze begonnen, inmiddels zijn de eerste kisten al klaar voor een proefrit.” Op 17 juni vertrekken de teams met een touringcar richting Neede. Daar zullen zij van de Needse berg af racen en alsof dat nog niet genoeg is staat er ook nog een schans, geleend van de Zwarte Cross.

Bloedfanatiek
“De leerlingen zijn zo fanatiek dat ze in hun vrije uurtjes naar het technieklokaal kwamen om te bouwen, menigmaal moest ik ze om half vijf de tent uitvegen.”

Eén van de vier zeepkistenteams is een meidengroepje. Systematisch gaan ze te werk met een zaag en schroeven. Op de vraag wie er straks van de Needse Berg af racet in de zeepkist blijft het opvallend stil. “Eigenlijk wil niemand van ons echt,” biecht één van hen op. “Mij lijken de bochten vooral eng.” Ze toont het stuur dat met touwen aan de wielen is bevestigt, die met een stok te besturen zijn.

Achterin het technieklokaal vliegen de vonken de jongens om de oren wanneer één van hen aan het slijpen is. Zij hebben een knappe ijzeren constructie gemaakt, die ze zelf gelast hebben. De filosofie achter het ijzeren frame luidt: “Vonden we gewoon mooi om te doen.”

Een jongen van een ander groepje is een oude autostoel aan het bewerken. “Die komt uit de auto van mijn broer”, vertelt hij. “Het onderstel van onze zeepkist is van een oude skelter waar we al jaren niets meer mee deden,” legt een klasgenootje uit. De zeepkist biedt ruimte aan twee personen, om beurten zullen ze achter het stuur kruipen, want één ding is zeker: zij willen allemaal een keer van de Needse Berg af.

Sterk Techniek Onderwijs
De zeepkistenrace is niet alleen leuk, maar heeft ook een achterliggende gedachte: Het enthousiast maken van leerlingen voor de techniek. “Er is een schrijnend tekort aan technische mensen. Met dit project ervaren leerlingen op een leuke manier hoe uitdagend techniek kan zijn. Tegenwoordig omvat het vak techniek veel meer dan vroeger. Er zijn grote sprongen gemaakt in innovatie, dat maakt het vak tegenwoordig heel breed en enorm interessant,” legt Herbert uit. Om techniek weer op de kaart te zetten is het landelijke Sterk Techniek Onderwijs in het leven geroepen. Onder de vlag van Sterk Techniek Onderwijs Achterhoek Noord-Twente is deze zeepkistenrace gefinancierd. De scholen faciliteren en stellen docenten beschikbaar.

Marianum-leerlingen met hun zeepkisten in het technieklokaal. Foto: Dinès Quist
Leerling aan het werk met de bouw van een zeepkist. Foto: Dinès Quist
Leerlinge aan het werk met de bouw van een zeepkist. Foto: Dinès Quist
Marianumleerlingen bouwen een zeepkist. Foto: Dinès Quist
De leerlingen poseren even voor de foto in hun zelfgebouwde zeepkist. Foto: Dinès Quist
Foto: Dinès Quist
Leerling aan de slag met een slijptol. Foto: Dinès Quist
Zeepkist van een jongensteam van Marianum. Foto: Dinès Quist

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant