De leerlingen van groep 7 lopen de SpaceBuzz in. Foto: Barbara Pavinati

De leerlingen van groep 7 lopen de SpaceBuzz in. Foto: Barbara Pavinati

Leerlingen groep zeven Het Gele Park even astronaut

Onderwijs

‘Wij zijn astronauten van ons eigen ruimteschip aarde‘

Door Barbara Pavinati

LICHTENVOORDE – Voor Het Gele Park staat op donderdagochtend 30 juni wel iets heel bijzonders geparkeerd: een vrachtwagen met spaceshuttle van SpaceBuzz. Leerlingen van groep 7 mochten er na een lesprogramma van een week een ruimtetripje in maken. Voordat ze aan deze reis konden deelnemen, moesten ze examen doen. Iedereen had dat gehaald. Leerkracht Lotte Eppingbroek vertelt: ”We willen leerlingen graag op een leuke manier meer leren over de ruimte. Dit tripje is een extraatje en bovenop de gebruikelijke lesstof. Er zat een heel lesprogramma aan vast. Zo hebben ze bijvoorbeeld ook een planetarium gemaakt.”

‘Dit is echt cool’
Een voor een komen groepjes van ongeveer acht leerlingen met hun leerkracht naar de spaceshuttle. Ze hebben er allemaal zin in en zijn erg nieuwsgierig. Ongeduldig staan ze in de rij te wachten totdat ze erin mogen. “Dat ziet er mooi uit!”, klinkt er. Als de groep in de shuttle er aan de andere kant is uitgelopen, lopen ze via een trap naar binnen. Binnenin staat een rij met stoelen en krijgen ze een VR-bril op. Door die bril waan je je echt in een ruimteschip. Je komt zelfs in de cockpit en telt gezamenlijk af voor een reis door de ruimte. Doordat de stoelen trillen heb je echt het gevoel dat je vliegt. Astronaut André Kuipers begeleidt de reis door de ruimte. Vanaf een groot raam aan de zijkant kan je naar buiten kijken. Je vliegt over verschillende plekken van de aarde, die ook wel blauwe planeet wordt genoemd vanwege de grote hoeveelheid water. Je vliegt ook over de maan en ziet ontelbaar veel sterren. De verschuiving van dag naar nacht op aarde wordt tijdens de reis goed zichtbaar, evenals de vele wolken boven het regenwoud en de lichtjes op de plekken waar mensen wonen. De terugweg door de dampkring waarbij de lucht oranje kleurt, is heel bijzonder. Met een schok land je tenslotte op aarde. Als de leerlingen de shuttle uitkomen zeggen ze: “Oei!”, ”Dit is echt cool” en “Ik was helemaal draaierig”. “Soms komen leerlingen er helemaal geëmotioneerd uit,” weet Beau van Schaik die samen met John Post deze reizen begeleidt, “Het is een hele ervaring.”

Zaadje planten
SpaceBuzz is een stichting die langs scholen gaat en leeft van donaties. Beau vertelt: “Het doel is vanuit een ander perspectief naar de aarde kijken. Zoals André Kuipers ooit zei: ’Planeet aarde is ons ruimteschip. Wij zijn astronauten van ons eigen ruimteschip aarde’. Onze planeet is kwetsbaar en we moeten goed voor haar zorgen. De film gaat over veel dingen zoals techniek en biologie. Die zaken worden niet echt uitgelegd, maar worden duidelijk door het te laten zien er spelenderwijs over te vertellen. De beelden die gebruikt worden zijn echte beelden uit de ruimte. We hebben twee raketten en willen er nog één bouwen. De films zijn er in zes talen, met steeds een andere astronaut. We gaan ook regelmatig naar het buitenland. We hopen hiermee een zaadje te planten zodat de leerlingen op wat voor manier dan ook aan de slag gaan voor een mooie aarde.”

Bekijk hieronder een filmpje over de SpaceBuzz gemaakt door de Universiteit Tilburg. 


John Post en Beau van Schaik.
Spreuk op SpaceBuzz.
De SpaceBuzz bij Het Gele Park.
SpaceBuzz.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant