Luuk Ottink, Patrick Pos en Wout Walterbos (vlnr) geven carnavalsles. Foto: Kyra Broshuis

Luuk Ottink, Patrick Pos en Wout Walterbos (vlnr) geven carnavalsles. Foto: Kyra Broshuis

Carnavalsles op Het Gele Park

Onderwijs

LICHTENVOORDE/GROENLO - Routinier Patrick Pos en jonge honden Wout Walterbos en Luuk Ottink van carnavalsvereniging De Knunnekes uit Groenlo geven in Lichtenvoorde, bij Het Gele Park, een carnavalsles. Aan de hand van een heuse leskist geven de mannen uitleg over het feest der feesten.

Door Kyra Broshuis

De kist is een belangrijk onderdeel van de tour die de Knunnekes jaarlijks maken langs basisscholen in de hele regio. Veel basisscholen in de regio hebben al les gehad en ook dit jaar zijn er weer veel aanvragen voor deze bijzondere vorm van onderwijs op maat. Op de muziek van het clublied van De Knunnekes‘ Woar davert langs de gracht en wal’, komen Pos, Walterbos en Ottink de klas binnenlopen, uiteraard in vol ornaat. “Carnaval is een heel groot feest dat we in Groenlo graag vieren en daar willen we hier in Lichtenvoorde graag uitleg over geven”, start Pos. “We willen graag laten zien wat we doen en wat het allemaal betekent.” Er wordt een prachtige film vertoond die de hoogtepunten van carnaval laat zien; de onthulling van het prinsenpaar, de buutavonden, de optocht en natuurlijk de drie dolle dagen. Er komt uitleg over de steek die door de kinderen in instantie ‘muts’ wordt genoemd. De heren krimpen zichtbaar in elkaar bij dit woord. 

‘Een muts?! Dit heet een steek’

Alaaf!
Wout, zelf onderwijzer, en Luuk vertellen over de achtergrond van het feest, het is een katholiek gebruik, en waar het woord ‘alaaf’ vandaan komt. “Dat mooie woord is afkomstig van het oud-Keulse dialect ‘all af’, wat zoveel betekent als alles (alle zorgen) aan de kant. Want met carnaval denken we niet aan alle problemen en stress maar aan plezier en lachen.” De kinderen oefenen fanatiek met het alaaf-teken en dat gaat ze bijzonder goed af. Ook komt het getal 11 aan de orde. “Het is uiteraard het gekkengetal maar het is ook 2 keer 1, dat staat voor gelijkheid want met carnaval is iedereen gelijk.” De kinderen én de juf leren ook nog een speciale carnavalsdans. Aan het eind van de les is er een quiz met vragen die over de carnavalslesstof gaan. De winnaar krijgt een fantastisch carnavalspakket. De echte winst is natuurlijk dat er in Lichtenvoorde weer wat mensen warm zijn gemaakt voor het fantastische feest in Groenlo!

Het Grolse carnaval wordt gehouden op op zondag 19, maandag 20 en dinsdag 21 februari 2023. Iedereen is van harte welkom, ook Lichtenvoordenaren! 

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna