Leerlingen van Het Bariet bakken cupcakes voor project 'Turkije'. Foto: Jos Betting

Leerlingen van Het Bariet bakken cupcakes voor project 'Turkije'. Foto: Jos Betting

Het Bariet bakt voor Turkije

Onderwijs

LICHTENVOORDE - De geur van versgebakken cupcakes vulde afgelopen week de aula van Het Bariet. De ovens draaiden overuren, want een klasje leerlingen wilde zoveel mogelijk cupcakes gebakken voor het goede doel. Dat doel betrof: Geld inzamelen voor hulp in het getroffen aardbevingsgebied van Turkije. Een zoon van één van de medewerkers van Het Bariet werkt daar als hulpverlener en koopt met de opbrengst van de cakejes brood, water en babyvoeding.

Door Dinès Quist

In de grote keuken van Het Bariet vullen zeventien klasgenootjes het ene bakblik na het andere met cakebeslag. Het doel is om aan het eind van de week zo’n 350 cupcakes gebakken te hebben. De mooi opgemaakte cakejes met botercrème en versiering, worden verkocht aan schoolgenootjes, docenten en familie. ‘Eén euro per cupcake’ staat er op het bordje bij de kantinebalie. Het geld dat de leerlingen daarmee ophalen gaat rechtstreeks naar hulpgoederen in Turkije.

‘Directeur
Johan zei
direct: ‘Dat
hoef je niet
eens te
vragen’


Alleen ruiken, niet eten
De overheerlijke cupcakes verkopen goed, zo goed zelfs dat er een limiet in is gesteld hoeveel cakejes er per persoon verkocht mogen worden. Ook de fooienpot op de balie stroomt vol, weet één van de leerlingen: “Laatst verkochten we een doosje met vier cupcakes, dat kostte dus maar vier euro maar we kregen 24 euro van de klant. Dat geld ging natuurlijk in de fooienpot.” Hoe lekker de cakejes ook ruiken, de leerling-bakkers eten er zelf niet van, zij hebben het doel helder voor ogen en dat is geld inzamelen voor Turkije.

Muriz in Turkije
Muriz (29) is de zoon van trajectbegeleider van Het Bariet, Rita Izmirlija. Muriz werkte als sales manager in Turkije tijdens de aardbeving. Hoewel hij niet in het zwaar getroffen gebied was op dat moment, heeft hij de beving weldegelijk gevoeld. Hij heeft zijn werkzaamheden meteen neergelegd en is gaan helpen in het getroffen gebied. Met het gedoneerde geld van o.a de cupcakes-actie koopt Muriz benodigdheden voor de slachtoffers en brandstof. Middels een vrachtwagen die beschikbaar gesteld wordt door een Turks bedrijf, vervoert Muriz de spullen naar de getroffen gebieden.

‘Het is hartverwarmend
om te merken
hoezeer
bedrijven mee
willen werken
aan dit goede
doel’


Cupcake sponsoren
Toen de leerlingen van Het Bariet hoorden dat er hulp nodig was in Turkije wilden ze graag wat doen. Ze hebben aan voedselpakketten gedacht of kleding inzamelen, maar dat was logistiek lastig te organiseren. Samen bedachten ze uiteindelijk de cupcake-actie. Eén van hun docenten, Edith Stengers heeft horecaervaring en wist wat ervoor nodig was om de lekkerste cupcakes te maken. Edith vertelt: “We belden de Albert Heijn om te vragen of ze de benodigde eieren en boter wilden sponsoren. Met succes, want zij wilden dit project graag ondersteunen. Evenals Baktotaal die al het cakemeel sponsort en Beko waarvan we de mooie verpakkingsdoosjes krijgen. Het is hartverwarmend om te merken hoezeer bedrijven mee willen werken aan dit goede doel.” Ook de school zelf draagt zijn steentje bij. Leerling Kaat vertelt: “Ik ben naar de directeur gegaan om te vragen of we aan de slag mochten met ons cupcake-project. Directeur Johan van der Weerd reageerde heel enthousiast en zei: ‘Dat hoef je niet eens te vragen’”

Afbeelding
Leerling van Het Bariet bakt cupcakes voor project Turkije. Foto Jos Betting
Cupcakes gebakken door Bariet leerlingen voor actie Turkije.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna