Leerlingen Marianum luisteren naar uitleg van corsowagen ontwerper Rick Luttikhold over compositie. Foto: Jos Betting

Leerlingen Marianum luisteren naar uitleg van corsowagen ontwerper Rick Luttikhold over compositie. Foto: Jos Betting

Nieuwe generatie corsowagenontwerpers wordt klaargestoomd

Onderwijs

LICHTENVOORDE - De nieuwe generatie corsowagen-ontwerpers wordt klaargestoomd voor het echte werk. Marianum-leerlingen in Lichtenvoorde kregen afgelopen donderdag les in ‘maquette ontwerpen’ tijdens de Ontwerpersdag. De hele dag kregen de leerlingen les in compositie, kleur, vormgeving en corso-kennis. Leden van de werkgroep Ontwerpers van Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde (SBL) stonden voor de klas om invulling te geven aan de gastlessen.

Door Dinès Quist

Dikke klossen ijzerdraad worden afgerold in het klaslokaal voor  beeldende vorming. Leerlingen draaien er het draad in elkaar tot verfijnde poppetjes. Het is één van de vier onderdelen van de lessen tijdens de Ontwerpersdag. Leerlingen die het vak beeldende vorming volgen worden bijgepraat over alle facetten van het ontwerpen van een corsowagen. Kay Gosselink is ontwerper bij de corsogroep Van Ons en heeft al vijf corsowagens ontworpen. Vandaag staat hij als gastdocent voor de klas en legt uit waar je op moet letten voor goede verhoudingen en hoe dat zit met werken op schaal. De basis begint bij een ijzerdraad poppetje op schaal met de juiste verhoudingen.

Ontwerpersdag Marianum
De lesdag wordt voor de derde keer georganiseerd door Beeldende Vorming docent Heleen Rooks. Zijzelf is ook lid van de werkgroep Ontwerpers van SBL en vandaag neemt zij het onderdeel kleur op zich. “Alle facetten van beeldende vorming komen voor in het ontwerpen van een corsowagen-maquette. Het corso leeft enorm in Lichtenvoorde, dat maakt het onderdeel maquettebouwen heel levendig en interessant voor de leerlingen,” vertelt Heleen. “Allereerst moeten de leerlingen een tekening maken van het ontwerp dat ze willen uitwerken. Het is nog niet zo eenvoudig om van een 2D tekening een 3D maquette te maken. Ontwerpers van verschillende corsogroepen leggen de leerlingen uit hoe zij dat doen.”

Goede compositie is het halve werk
Rick Luttikhold legt uit hoe hij te werk gaat als ontwerper bij de corsogroep Veur Mekare. Hij vertelt de leerlingen hoe je een goede compositie krijgt in je maquette. De leerlingen moeten op hun knieën om vanuit verschillende perspectieven te kijken naar een maquette. Het ontwerpershart van Rick begint sneller te kloppen wanneer hij vertelt waar je allemaal op letten moet om een spannende wagen te ontwerpen. Nadat zijn enthousiasme over is gesprongen op de leerlingen, mogen zij zelf gaan experimenteren met composities. Hij daagt de leerlingen uit out of de box te denken, want creativiteit is de basis van een goede corsowagen.

‘Het corso
leeft enorm in
Lichtenvoorde, dat
maakt het
onderdeel
maquettebouwen heel
levendig en
interessant
voor de
leerlingen’


Lesje corso-kennis
De meeste leerlingen zijn wel bekend met de Lichtenvoordse Bloemencorso, een flink aantal is zelfs actief bij een corsowagen. Toch is het niet verkeerd om een corso-kennislesje te krijgen van oud-voorzitter van SBL Herman ter Haar. Hij vertelt de leerlingen over de ins en outs van de al bijna 100-jarige Lichtenvoordse traditie die Bloemencorso heet. Een traditie die het geschopt heeft tot de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van UNESCO. De leerlingen proberen zich voor te stellen hoe fantastisch het zou het zijn als er een ontwerp van hun eigen hand hierin mee zou rijden. Maar het begin is er, want een selectie van de maquettes die de leerlingen gemaakt hebben wordt gepresenteerd tijdens de officiële maquettepresentatie van Bloemencorso Lichtenvoorde.

Een groepje Marianum leerlingen experimenteert met composities.
Leerlingen Marianum luisteren naar uitleg van corsowagen ontwerper Rick Luttikhold over compositie.
Een groepje Marianum leerlingen experimenteert met diverse materialen.
IJzerdraad poppetjes draaien tijdens Ontwerpersdag om Marianum.
Corsowagen ontwerpers Kay Gosselink geeft gastles op Marianum.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna