Quinten (links) wint met twee teamgenoten brons op de AEHT, een culinair kampioenschap in Litouwen. Foto: PR

Quinten (links) wint met twee teamgenoten brons op de AEHT, een culinair kampioenschap in Litouwen. Foto: PR

Brons voor Quinten op culinaire wedstrijd in Litouwen

Onderwijs

LICHTENVOORDE - Quinten Sikkink (18) uit Lichtenvoorde kookte de sterren van de hemel tijdens de EK voor studenten in Litouwen. Samen met twee teamgenoten bereidde hij een tweegangen menu dat in de smaak viel, want hun gerechten werden beloond met een mooie bronzen medaille. Een opsteker voor de ambitieuze Quinten, die niets liever doet dan zichzelf culinair uitdagen.

Door Dinès Quist

In de tweede week van november reisde Quinten af naar Litouwen. Daar was hij één van de 700 studenten die in verschillende disciplines meededen aan de AEHT (Annual European Hospitality and Tourism). Een jaarlijks studentencompetitie voor gastronomie en hospitality. De deelnameticket voor de AEHT wist hij in de wacht te slepen, door als beste te scoren bij de voorrondes bij zijn koksopleiding in Wageningen. Quinten deed mee aan één van de wedstrijden in de discipline gastronomie en dat deed hij met twee teamgenoten die hij tien minuten voor het startsein toegewezen kreeg. Met een Oostenrijkse en een Litouwse student nam hij het op tegen ruim zestig wedstrijddeelnemers.

Mysterybox met ingrediënten 
“We moesten in snel tempo een plan van aanpak maken”, vertelt Quinten, “Dat was wel even lastig aangezien je elkaars taal niet spreekt en je in korte tijd moet aanvoelen wat het karakter en de werkwijze is van de ander. Toch kwamen we redelijk snel tot een goeie samenwerking. In twee uur tijd moesten we een tweegangenmenu samenstellen, bestaande uit drie amuses en een hoofdgerecht. Daarvoor kregen we een mysterybox met ingrediënten. In het kader van duurzaamheid moesten we alles van de ingrediënten gebruiken. Het hoofdgerecht moest componenten bevatten van de Litouwse keuken.”

Trots op brons
Binnen no time waren Quinten en zijn twee teamgenoten een geoliede machine. Ze hielden hun strakke schema nauwkeurig in de gaten en net binnen de tijd presteerden zij het om een prijswinnend menu te klaar te stomen. Op de verfijnd gerangschikte borden serveerden zij op bijzonder culinaire wijze bereide bietensoep, een macaron van roggebrood, aardappelblini en als hoofdgerecht duif met pruim en vossenbes. Het strak afgewerkte menu voldeed aan alle eisen en de jury beoordeelde het gerecht dan ook als derde prijswinnaar in zijn categorie. “Normaal neem ik geen genoegen met een derde plek, maar met een wedstrijd van deze omvang en expertise ben ik supertrots met een bronzen medaille.”

Culinaire ambities 
De bronzen medaille is een bevestiging voor Quinten dat hij talent heeft voor koken. Maar voor zijn carrièrepad heeft hij geen brons nodig. Quinten weet al wat zijn volgende stap is in zijn ontwikkeling als kok. “Ik zit nu in mijn examenjaar en volgend schooljaar wil ik graag naar de Cas Spijkers Academie, één van de beste koksopleidingen in Nederland. Hopelijk kom ik door de voorrondes en word ik er aangenomen.” De liefde voor koken had Quinten al van kind af aan en tijdens zijn middelbareschooltijd leerde hij veel via YouTube. Als het even kan staat hij thuis achter het aanrecht, maar veel tijd is daar niet voor want Quinten maakt lange dagen in de keuken van zijn stageplek bij restaurant ’t Lansink in Hengelo.

Quinten (midden) wint brons op de AEHT, een culinair kampioenschap in Litouwen. Foto: PR
Quinten wint brons op de AEHT in Litouwen. Foto :PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna