Studentes Lisanne Brinkcate en Aniek Diepenmaat kozen het thema 'jungle'. Foto: Kyra Broshuis

Studentes Lisanne Brinkcate en Aniek Diepenmaat kozen het thema 'jungle'. Foto: Kyra Broshuis

Studenten Graafschapcollege draaien zelfstandig de bso

Onderwijs

OOST GELRE - Studenten van het Graafschap College die de leiding van een bso-groep overnemen. Het is het resultaat van een samenwerking tussen de school en de bso’s van Humankind in Lichtenvoorde en Groenlo. Het gaat om derdejaarsstudenten van de opleiding Pedagogisch Medewerker Kinderopvang en het kinderdagverblijf De Banjers en de BSO’s Flierfluiters, Flierbeekhof (gevestigd in de Jozefschool) en de Zandschoppe (gevestigd bij Litac). In Groenlo gaat het om de BSO-groep de Muiters bij ’t Carillon. 

Locatiemanager Lotte Janssen van Humankind vertelt over de voorbereidingen van de pilot. “We zijn met de studenten bij elkaar gekomen en hebben onze visie uitgelegd. Het is voor onze organisatie heel belangrijk dat die visie overal uitgedragen wordt. Wij gaan uit van het principe dat je een kind vooral zelf moeten laten doen wat hij of zij zelf kan. Dan kan een kind groeien. Het gaat er daarbij niet om hoe slim je bent, maar hoe je slim bent. Ieder kind is slim op zijn eigen manier en beschikt over eigen talenten. Een kind krijgt bij ons de ruimte te ontdekken wat hij leuk vindt en waar hij goed in is. Dit geeft een boost aan zowel hun zelfvertrouwen als welbevinden. Wij zorgen voor randvoorwaarden, zoals een veilige omgeving, volwassenen die er zijn voor het kind, rijk materiaal en nieuwe inspiratie.” De studenten hebben zich 6 weken lang voorbereid en een draaiboek gemaakt. Het is het laatste grote project voor ze aan de examens beginnen. 

Enthousiast
De samenwerking verloopt prima, zo vertelt Janssen. “We zijn tot nu heel tevreden. We zien uiteraard de verschillen tussen de studenten, de één neemt wat meer het voortouw en de ander heeft sneller contact met de kinderen. Het draaiboek zit goed in elkaar, ze hebben zich echt goed voorbereid.” Studente Lisanne Brinkcate (18) uit Eibergen is enthousiast over het zelfstandig draaien van de groep. “Tot nu toe had ik alleen ervaring met peutergroepen, ik leer nu echt veel meer. Het loopt eigenlijk helemaal volgens plan. We hadden verwacht dat de kinderen wellicht sommige activiteiten niet leuk zou vinden of niet mee zouden willen doen, maar dat is helemaal niet het geval. Vandaag is de laatste dag en dan gaan we examen doen. In maart zijn we klaar met de opleiding. Wat ik dan ga doen? Nou, ik weet nu echt dat ik op een kinderdagverblijf wil werken, met de doelgroep 0 tot 4 jaar. Een combinatie van peuteropvang van BSO zou ik ook leuk vinden.”

Jungle
Haar collega-studente, de 18-jarige Aniek Diepenmaat uit Haaksbergen is ook heel tevreden. “Het loopt allemaal zoals gepland. We hadden voor deze drie dagen het thema ‘jungle’ bedacht en dat vinden de kinderen geweldig. Vandaag maken we slangenworstjes, knutselen we een dierenmasker en gaan we buiten een tuinsafari doen. Het werken met kinderen is superleuk maar ik wil wel nog wel verder studeren. Iets met pedagogiek of jongerenwerk.” De twee studentes bevestigen dat nu een heel reëel beeld van het werk hebben gekregen. Volgens Janssen is de ervaring vergelijkbaar met het werk via een zogenaamd flexpool. “Daarbij kom je ook telkens op een andere plek, dat is heel anders dan bij een langdurige stage. Dit vergt toch wat extra’s van de studenten en dat pakken ze prima op.”

Uiteraard is er op de groep altijd een pedagogisch medewerker van Humankind aanwezig om de veiligheid te waarborgen. “Maar de studenten mogen in principe alles zelf doen, van het ophalen tot en met de overdracht met de ouders aan het eind van de dag. Het is fijn dat we op deze manier kunnen samenwerken met het onderwijs; zo sluiten onderwijs en werkveld nog beter op elkaar aan.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant