Afbeelding

Boern

Opinie Columns

Boern

De boern zijn boos, althans het overgrote deel. Vanwege de stikstofplannen van de regering waarvan vooral de boern slachtoffer dreigen te worden. Ik kan die woede wel begrijpen, hun boernbestaan staat op de tocht. Ik ben er aan de andere kant ook van overtuigd dat de stikstofproblematiek moet worden aangepakt, maar de pijn moet veel beter verdeeld worden. Los van het feit of er wel zoveel pijn nodig is.

Ik vind dat een deel van de boern wel heel erg ver gaat qua protesten. Overlast op wegen, intimideren van politici, knotten kappen!. Dat soort dingen is niet de manier, Niels. En helpt het? Het komt wel in het nieuws, maar het kan ook de publieke opinie tegen je in het harnas jagen.
Gaan de plannen democratisch door? Ik hoop dat de gevolgen voor de boern dan verzacht worden en dat de overheid alles goed gaat afhandelen als je dan toch je boernbedrijf moet opgeven.
Maar ja, als je ziet hoe de overheid de aardbevingsproblematiek in Groningen afhandelt bijvoorbeeld, dan stemt dat niet hoopvol. Ik denk dat er weer commissies en taskforces komen en daarna coördinatoren die die commissies en taskforces moeten controleren.

De publieke opinie lijkt behoorlijk op de hand van de boern, al kan mijn grotendeels Oost-Achterhoekse bubbel een vertekend beeld geven. Dat komt denk ik doordat boern worden gezien als harde werkers die iets concreets doen. Terecht, lijkt me.
Mijn bubbel is best ontwikkeld en genuanceerd - vinden wijzelf - dus ook de dubieuze rol van de agro-industriële lobby komt aan bod en de megastallen en dierenleed, en sommige betaatjes kennen zelfs het verschil tussen goede stikstof en stikstofoxiden en ammoniak. Maar al na een paar lentebiertjes zijn we overwegend toch voor de boern.

Voor klimaatdemonstranten bestaat onder mijn Oost Gelrese zon dan weer weinig sympathie, zelfs bij de pretalfaatjes. Die worden toch vaak gezien als allesbehalve werkers en als overwoke beroepszeikerds. Terwijl we er allemaal best van overtuigd zijn (nou ja, behalve Sanne, toevallig een nicht van Ruben) dat klimaatverandering door de mens wordt versterkt en tegengegaan moet worden. Maar als bij zo’n klimaatdemo weer gekken met Palestijnse vlaggen of BLM-spandoeken lopen, hebben we weer gegeten en gedronken, vooral tapas, zo verantwoord mogelijk vlees en bier of wijn.

Deze bovenstaande best wel genuanceerde gedachten kwamen in mij naar boven toen ik noodgedwongen een tijd stilstond op de weg, door een blokkade van boerntrekkers. Verschrikkelijk ergerlijk. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat ik last heb van welk protest dan ook, er zijn grenzen. En sommige grenzen moeten echt dichter. Ik haat wachten en vroeger zou ik om zoiets ontploffen. Maar ik ben milder geworden en heb rustig ademgehaald en wat e’s ingeslikt.
Verder zeg ik niks, al zou dat geen kwaad kunnen, ik heb toch geen vaste woon- of verblijfplaats.

En weer een column af. Het gaat altijd in drie stappen: concentratie (bedenken), emissie (opschrijven) en depositie (publiceren).

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant