Afbeelding

OOGenblik a.u.b.

Opinie

De Onafhankelijken Oost Gelre (OOG) is een bestuurlijke groepering en vertegenwoordigd in de gemeenteraad van Oost Gelre. OOG heeft in de gemeenteraad 6 mensen sinds de verkiezingen in maart. De hele gemeenteraad telt 21 mensen. Elke maand zal OOG kort en puntsgewijs vertellen over zaken die in de gemeenteraad hebben gespeeld of daarbuiten. 

In de gemeenteraad heeft OOG ingestemd met het nieuwe woningbouwplan in Vragender. Aan de Kapelweg kunnen 10 woningen worden gebouwd. 

In de gemeenteraad heeft OOG ingestemd met het nieuwe woningbouwplan in Zieuwent. Aan de Werenfriedstraat kunnen 21 woningen worden gebouwd. OOG heeft opmerkingen gemaakt over drie grote kavels van elk zo’n 1300 vierkante meter. OOG vond dat deze kavels best opgesplitst mogen worden zodat er meer woningen kunnen worden gebouwd.

Het zonnepark in Zieuwent met 4.800 zonnepanelen heeft het niet gehaald in de gemeenteraad. Met een kleine meerderheid tegen werd dit plan afgewezen. Er waren teveel onduidelijkheden waardoor ook OOG moest tegenstemmen. Die duidelijkheid moet er voor inwoners van Zieuwent wel zijn. Is de capaciteit van het stroomnet in Zieuwent wel groot genoeg? Kan Liander de aansluiting van het zonnepark op het stroomnet garanderen? Wanneer dan? Kunnen de zonnepanelen op je eigen dak plotseling uitgeschakeld worden door Liander als het zonnepark de maximale stroom levert? Dat uitschakelen weten veel mensen niet, maar zonnepanelen zijn verbonden met het internet en kunnen op afstand worden uitgeschakeld door Liander als er teveel wind- en zonnestroom wordt geleverd op een bepaald moment. Dit tijdelijk uitschakelen gebeurt om overbelasting van het stroomnet te voorkomen. En hoe zit nu precies die combinatie van zonnepark en woningbouwplan in elkaar? Op dit soort vragen die ook insprekers stelden kwamen onvoldoende antwoorden. Wellicht dat een wat aangepast plan opnieuw in de gemeenteraad komt waarbij alle vragen wel eerst beantwoord worden.

OOG heeft het voorstel gesteund om te onderzoeken of het bedrag van de starterslening van de gemeente omhoog kan gezien de gestegen woningprijzen en bouwkosten. Dat bedrag is nu € 25.000,-. Waarbij de maximale geldlening bij een bank maximaal € 250.000,- mag zijn. 

OOG heeft ingestemd met het plaatsingsbeleid voor laadpalen voor elektrische auto’s in de gemeente. Er zijn nu 30 laadpalen in de gemeente. Dat moeten er over 3 jaar al 120 zijn. Tien jaar later (2035) zijn 400 laadpalen nodig, zo is berekend. 

OOG heeft een voorstel gesteund over het stikstofbeleid. Het voorstel hield in de provincie Gelderland op te roepen een aantal zaken anders aan te pakken dan de Rijksoverheid wil. De provincies moeten namelijk het beleid van de Rijksoverheid in plannen omzetten en die plannen uitvoeren. In het voorstel wordt de voorkeur uitgesproken voor een speciaal plan voor de Achterhoek waarin in ieder geval gedwongen bedrijfssluitingen worden voorkomen. Het respecteren van bestaande vergunningen voor agrarische bedrijven is een uitgangspunt. Per gebied moet worden gekeken wat haalbaar en noodzakelijk is. Als proefgebied wordt daarbij het Korenburgerveen / Vragenderveen genoemd. OOG vindt zeker dat er wat moet gebeuren om de hoeveelheid stikstof drastisch terug te brengen maar vindt de aanpak van de Rijksoverheid niet getuigen van respect voor hardwerkende agrarische ondernemers. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant