Afbeelding

Deur mi’j, veur jullie

Opinie

Deur mi’j, veur jullie

Zoals bijna alles de afgelopen maanden weer op gang kwam, kunnen rond deze tijd ook de kermissen weer doorgaan na twee jaar virus- en beleidsproblemen, jonge jonge jonge, dat was wat.

‘Deur plaatsnaam, veur plaatsnaam’. Zo worden die kermisfeesten nogal eens aangekondigd. Eigen volk toch een beetje eerst, vooral als het volksfeest heet.
Mocht er dan een dronkemansruzie ontstaan, dan is het in elk geval waarschijnlijk plaatsgenoten onder elkaar. Vol op de bek, eigen bloed op eigen bodem.

Ik doe waarschijnlijk weer eens mee met het vogelschieten. Tot nu toe heb ik daar weinig succes mee gehad. Ooit zat ik met de kogel in de buurt van een veer van de linkervleugel - ik had de neiging om steeds meer vooral op links te schieten - maar met de cape in het koetsje worden rondgereden, die droom heb ik tot nu toe nooit waar kunnen maken.

Maar die matige wapenprestaties mochten de pret nooit lang drukken.
Het voordeel van de kermis ten opzichte van carnaval is toch wel dat je er ongeplander naar toe kunt. Je hoeft je niet te verkleden, je kunt gewoon zijn wie je bent. Of dat laatste voor iedereen prettig is, is natuurlijk een andere kwestie.

Het mooiste saamhorigheidsgevoel tijdens de kermis heb ik ooit meegemaakt toen de stroom uitviel. Het was in 1997, want de coverband speelde de actuele songfestivalwinnaar ‘Love shine a ligtht’ van Katrina & the Waves. Toen het licht uitging en de versterkers verstomden, zongen honderden mensen tegelijk: ‘And we’re all gonna shine a light together’. Douze points voor ons.
Dat is me bijgebleven, net zoals dat nummer een van de weinige winnende songfestivalnummers van de laatste kwarteeuw is die me is bijgebleven.

Na een paar minuten deed de stroomvoorziening het weer en het werd nog gezellig. Er was een soort van spontaan dwergwerpen tijden ‘Narcotic’ van Liquido en er was een Ester uit Zutphen (geen eigen volk dus). Toch nog een soort vogel geraakt. Maar eigen volk van de kolde kante, zover is het met ons nooit gekomen.

Dat was allemaal vroeger hè. Dit jaar eerst maar weer eens voorzichtig aftasten. Daar begon het trouwens vroeger ook vaak mee.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna