Afbeelding

Bed, bad en brood

Opinie Columns

Bed, bad en brood

De Lichtenvoordse wieler- en toerclub De Keitrappers trakteerde afgelopen week de Oekraïense bewoners in de Groenlose zusterflat op een heuse air hockey-tafel. Een mooi gebaar naar deze mensen die half maart in onze gemeente gastvrij werden onthaald met het hijsen van de Oekraïense vlag, het Oekraïense volkslied en andere grote en kleine acties om de vluchtelingen een hart onder de riem te steken. 

Inmiddels zijn we een aantal maanden verder maar op het gemeentehuis aan de Varsseveldseweg wappert nog steeds het blauw-geel. Een verdwaalde toerist zou denken dat ie in Beltrum terecht is gekomen waar afgelopen weekend de blauw-gele Belhamel-vlaggen het straatbeeld sierden. Tja, dat is natuurlijk effe een dingetje. Een vlag ophangen om je gastvrijheid te onderstrepen is zo gebeurd maar wanneer haal je met goed fatsoen zo’n ding weer weg?  

Nu was op zich Wapperdag, 17 augustus de verjaardag van Herman ter Haar, voorzitter van Lichtenvoordes grootste trots het Bloemencorso, een ideaal moment geweest om vlaggetje te wisselen en de spiksplinternieuwe vlag van SBL hoog in top te hijsen. Beetje gemiste kans van de gemeente en dat terwijl De Lummels het in Groenlo nog wel zo goed hadden voorgedaan. 

Aanstaand weekend kan de gemeente in de herkansing. Ter welkoming van onze naar de stad gevluchte jongeren die het ouderlijk huis drie dagen aan zullen doen voor bed, bad en brood wappert daar op het gemeentehuis hopelijk die stralend gele corsovlag. Na twee coronajaren mogen we er als Keien extra trots op zijn dat ons enige echte Lichtenvoordse dahliafestijn, dit hoogtepunt van saamhorigheid, doorzettingsvermogen, creativiteit en vakmanschap, deze ‘oorlog’ overleefd heeft. Dat we weer drie dagen uit de band kunnen springen voordat straks de energiekosten die van de huur of hypotheek overstijgen en het voedsel op de bon gaat. Voor je het weet staat de uitgevlogen studenten financieel het water nader aan de lippen dan het bier en komen ze weer thuis wonen. Mooi als lapmiddel tegen de Achterhoekse vergrijzing. Maar om daar nu de vlag voor uit te hangen..

We zien mekaar, op de Lichtenvoordse kermis.


Kees Kiezel
keeskiezel@outlook.com

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant