Afbeelding

Verbreding N18 ramp voor leefomgeving

Opinie

Afgelopen week mocht ik een enquête invullen voor de gemeente Oost Gelre over het belang van toerisme. Dat zet je aan tot nadenken waarom toeristen graag naar Oost Gelre komen. Naast twee grote evenementen (Corso en Zwarte Cross) komen ze volgens mij primair voor de rust en de natuur en secundair voor een paar leuke dorpskernen en diverse horeca. Precies waar de bewoners van onze gemeente zelf ook veel waarde aan hechten.

Op hetzelfde moment viel de Elna in de bus. De Achterhoek Board stopt met de lobby voor de verbreding van de N18. Goed nieuws, lijkt me. Maar Kees Porskamp van de VVD van Oost Gelre is woest en wil blind doorgaan met zijn lobby.

Ik ben oprecht verbijsterd dat men bij het CDA en VVD in onze gemeenteraad zo kortzichtig is en blijkbaar het grotere plaatje niet ziet. Wat is ‘het grotere plaatje’? Dat begint bij de A15, de drukke snelweg van Rotterdam door de Betuwe die nu nog bij Bemmel eindigt. Als de laatste (Stikstof) horde genomen is wordt de A15 (van Rotterdam naar Bemmel) in 2025 verlengd naar de A12. Het aansluitpunt komt dicht bij het aansluitpunt van de A18 te liggen bij Oud-Dijk. Vanaf dat moment is onze N18 onderdeel van de snelste route van Enschede naar Rotterdam. Maar ook van de route van heel Scandinavië, Noord-Duitsland, Polen, Oekraïne en Litouwen richting Rotterdam, Antwerpen en verder naar het zuiden. Alle verkeer dat nu nog over de A1 langs Deventer en de A27 langs Utrecht rijdt is veel sneller als ze langs Lichtenvoorde rijden. Door de grote overlast van geluid, CO2, fijnstof en meekomende criminaliteit wordt dit een regelrechte ramp voor onze leefomgeving. Er is maar één hoop: voldoende obstakels zodat we volgens Google niet de snelste route worden. Ons 80 kilometer per uur stukje en de stoplichten zijn goud waard en zorgen er misschien voor dat een ramp uitblijft.

Ik verwacht dat onze grootste raadsfracties vechten voor de leefomgeving van de bewoners van Oost Gelre. En voor de ondernemers die verdienen aan het toerisme. Maar als Kees Porskamp zo blind doorgaat met ‘zijn lobby’ voor vernietiging van het leefklimaat hoef ik nooit meer een enquête over toerisme in te vullen.


R.J. Geerdes
Lichtenvoorde

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant