Afbeelding

Opmaat naar veel nieuwe woningen in Oost Gelre

Opinie

Afgelopen week was alweer de een na laatste raadsvergadering van het jaar 2022. Er stonden weer een aantal boeiende punten op de agenda, waar we jullie graag over bijpraten in deze column. Een belangrijk onderwerp, dat al als hamerstuk werd afgehamerd in de raadscommissie voor de raadsvergadering was het vestigen van de wet voorkeursrecht op de gronden aan de Oude Papendijk 4 in Groenlo. Een belangrijke eerste stap die gezet moest worden om onze woningbouwambitie van 1000 nieuwe woningen voor de komende 10 jaar uit ons coalitieakkoord kracht bij te zetten! Natuurlijk beginnen nu de onderhandelingen voor de aankoop van de gronden, maar door deze stap te zetten, willen wij laten zien dan het ons menens is. 

Helaas zien we door allerlei omstandigheden dat de bouwkosten sterk toenemen. Zo zagen we dat de bestaande voorwaarden van de starterslening niet toereikend meer waren om o.a. een nieuwbouwwoning in Zieuwent te kunnen kopen. Hierop hebben we geanticipeerd door een amendement samen met NLOG in te dienen om de verordening van de starterslening aan te passen, waarbij de maximale prijs van een woning naar 325.000 euro is bijgesteld. Let wel, dit geldt niet alleen voor nieuwbouwwoningen, maar juist ook voor bestaande woningen. Een starter kan hiermee in z’n eentje een maximaal bedrag verkrijgen uit het fonds van 30.000 euro en twee starters kunnen zelfs een maximaal bedrag van 40.000 euro verkrijgen. Hiermee geven wij onze starters in onze gemeente meer mogelijkheden dan in onze buurgemeenten. Het amendement, dat mede was opgesteld door raadslid Ruud Krabbenborg werd overigens door een grote meerderheid van de raad gesteund, waarvoor dank!

Ook stond er het bestemmingsplan voor de nieuw te bouwen BMX baan aan het Eschpark in Lichtenvoorde op de agenda. Een nieuwe baan, waarop de vereniging FCCL al bijna 20 jaar op moet wachten. Raadslid Bram Polman gaf in z’n betoog aan dat hij bij de start van de zoektocht naar een nieuwe locatie voor de baan, zelf net pas was geboren en dat hij blij was dat er nu eindelijk een geschikte locatie met een goed bijbehorend plan werd voorgelegd. Ook dit raadsvoorstel werd aangenomen. Wij zien verenigingen als een belangrijk onderdeel van onze samenleving en wij zijn dan ook blij dat de FCCL met deze baan een mooie toekomst tegemoet gaat. Daarnaast hopen wij dat de FCCL op deze nieuwe baan nog veel nieuwe BMX kampioenen gaat voortbrengen! Niet onbelangrijk om ook te vermelden, is dat de huidige locatie hiermee wordt vrijgespeeld voor woningbouw. Wij hopen dan ook dat de planvorming hiervoor snel opgestart kan worden. 

Ten slotte zien we bij agendapunten in de raad waarbij het gaat om het afgeven van een ontwerpverklaring van geen bedenkingen voor een bestemmingsplan, er door een aantal partijen elke keer argumenten bij worden gehaald die niet ingaan op het ruimtelijk vraagstuk dat aan ons wordt voorgelegd, ofwel over bevoegdheden wordt ingegaan die niet bij ons als raad liggen, maar zoals bij de stikstofdiscussie bij de provincie en/of rijksoverheid ligt. Dit leidt ons inziens tot discussies die niets bijdragen aan het debat in de raad. Dit vinden wij jammer, want hierdoor ontstaat er een verkeerd beeld bij u onze burgers waar wij als raad invloed op hebben. Voor nu wensen wij u als lezer alvast een prettige pakjesavond toe op 5 december. En mocht u nog vragen hebben of in gesprek met ons willen, dan staan wij hier altijd voor open.


Fractie CDA Oost Gelre:
Jeroen Gerretsen 06-46101758
Ruud Krabbenborg 06-20521539
Walter Leemreize 06-22540413
Dennis van Loon 06-49710504
Bram Polman 06-25587193
Ellen Ribbers 06-51746807
Judith Rotink 06-18214620

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant