Afbeelding

Een gemeenteraad vol struisvogelpolitiek

Opinie

Graag informeert OLW u weer kort over de belangrijkste punten tijdens de laatste raadsvergadering.

Stikstof en schaalvergroting veehouderij
Ontkenning van het stikstofprobleem vierde helaas hoogtij tijdens deze raadsvergadering. Want terwijl de problemen daarover immens zijn, en landelijk de veestapel flink moet krimpen, blijven het CDA en de VVD, onder aanvoering van hun college, de intensieve veehouderij gewoon verder aanjagen.
Op de agenda stond namelijk een uitbreiding van een dubieuze Groenlose kalverhouder/ mestverwerker, en een aanvraag voor een bijna verdubbeling van de productiecapaciteit van mengvoerbedrijf Gunnewick in Vragender. En u raadt het al: beide uitbreidingen werden helaas akkoord bevonden door zowel het VVD als het CDA.
Zo is de betreffende kalverhouder/mestverwerker aan de rand van Groenlo één van de grootste stikstofuitstoters van Oost Gelre. Hier lag dus een kans om het bedrijf aan de opkoopregeling van de Provincie Gelderland te koppelen. De Provincie koopt namelijk momenteel stikstofruimte op bij kalverhouders, om daarmee lokale onvergunde boerenbedrijven (de zgn. PAS-melders) uit een impasse te helpen. Hiervoor is een regeling beschikbaar van €60 mlj.
Kortom: OLW diende een motie in om als gemeente i.i.g. over een stoppersregeling in gesprek te gaan met de kalverhouder en de provincie. Maar zowel het college, CDA, VVD en NLOG durfden nog niet eens discussie te voeren over het feit dat Oost Gelre een groot stikstofprobleem heeft. De VVD maakte het helemaal bont door te stellen dat de motie niet op de agenda thuishoorde…….kortom pure struisvogelpolitiek. Saillant detail: het mestverwerkingsbedrijf handelde al eerder zonder vergunning, maar daar werd nauwelijks door de gemeente en de Provincie op gehandhaafd. Terwijl iedere gewone burger al lang een boete had ontvangen…

BMX-baan
OLW stemde tijdens de raadsvergadering tegen een BMX baan in het Eschpark. Niet omdat we tegen een BMX-baan zijn. Maar wel omdat wij vinden dat een dergelijke overlast gevende sportfaciliteit niet tegen een Lichtenvoordse woonwijk aan hoort liggen. En zeker niet als daar een groene long, waar omwonenden veel waarde aan hechten, voor opgeofferd moet worden. Want het milieu en de leefbaarheid voor de omwonenden van de nieuwe BMX-baan staat toch al onder druk, doordat binnenkort, door het afsluiten van de Zieuwentse kruising, het verkeer op de Richterslaan zal gaan toenemen. Ook zal de N18 de omwonenden van het Eschpark in de toekomst nog meer overlast gaan bezorgen, als tenminste dat gebeurd wat dit college nastreeft: een 2x2 baans N18 waar 100 km/h gereden mag worden. Ook zullen in het Eschpark binnenkort een 20-tal gezonde bomen verdwijnen vanwege een nieuw te bouwen appartementencomplex pal aan de N18. Een andere locatie voor de BMX-baan, zoals in een weiland naast het MACL-terrein op de Schans, was ons inziens een betere optie geweest. Helaas dachten het CDA en de VVD daar anders over…….


Namens de fractie van OLW,
Paul Wallerbos en Ton Meijer

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant